Искате по-висока заплата – ето как да подходите

Искате по-висока заплата – ето как да подходите

Срамът и несигурността могат да бъдат големи пречки

В динамичния свят на заетостта въпросът за повишаване на заплатата често може да бъде чувствителна тема за много служители.

Срамът и несигурността могат да бъдат големи пречки, но социолозите предполагат, че с правилния подход искането на повишение може да бъде успешно и полезно за кариерата.

Според социолозите ключът е в стратегията и точният момент, казва „Денар“.

Служителите трябва да поискат повишение, когато имат доказателства за своята стойност и принос към компанията. Точно затова, най-добрият момент е след завършване на успешен проект или след навършване на значим работен юбилей в компанията.

Те също така съветват служителите да бъдат подготвени с конкретни примери, които илюстрират тяхната стойност и да имат ясна представа за заплатите, които се изплащат на тяхната позиция.

Знаейки колко плащат подобни позиции във вашата индустрия, може да ви даде солидна основа да прецените какво точно увеличение да поискате. Освен това е много важно да поддържате професионален тон и да избягвате емоционални спорове. Подгответе се да представите аргументите си по начин, който е фокусиран върху факти и постижения

Подходът може да варира в зависимост от компанията и нейната корпоративна култура. В някои случаи може да е по-приемливо да започнете разговор за повишаване на заплатата в неформална обстановка, докато в други официалното писмено искане може да е по-препоръчително.

Социолозите съветват служителите да са отворени за преговори и да са готови на компромиси.

Понякога увеличението може да дойде под формата на допълнителни придобивки или гъвкаво работно време, а не само увеличение на заплатата. Бъдете отворени към различни варианти и бъдете готови да разгледате всички възможности, които могат да допринесат за вашето професионално и лично удовлетворение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст