1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

Измамни схеми с юбилейни монети разбунтуваха нумизмати

Черният пазар е във вихъра си, какво казва БНБ?

За проблем с разпространението на възпоменателните монети сигнализираха читатели на businessnovinite.bg. Според колекционери от градове извън София, монетите в специални издания се продават предимно в София, а в провинцията се пускат малък брой монети, които рядко достигат до обикновените хора. Колекционери споделят, че дори при заявен интререс, в деня на пускането на монетата, от различни банки в конкретни градове им се казва, че количествата са изчерпани.

Така колекционерите извън София не могат да закупят възпоменателна монета, когато бъде пусната и за тях остава вариантът да я купят на вторичния пазар, където монетите се препродават от собстеници, но на много по-високи цени. Такъв е примерът с монетата, която бе пусната за 175 години от рождението на Христо Ботев тази година. Продажната цена на монетата е била 114 лева, а в момента на вторичния пазар се продава за 230 лева. Цената на възпоменателната монета "Цар Калоян", която бе пусната декември беше 114 лева, в момента продължава да държи висока цена от 350 лева на вторичния пазар.

Снимка: БНБ

Другият проблем според колекционерите е, че нумизматиката у нас се е превърнала в търговия. Хора от София, разказват, че при пускането на нова възпоменателна монета се организират цели групи, предимно от ромски произход, на които се плаща, за да се наредят на опашката пред БНБ и да вземат монети, които след това организаторът продава на черния пазар. Един човек има право да закупи само 1 монета. С помощта на тези групи обаче, у един човек могат да отидат и 30 монети. По този начин любители на нумизматиката остават без монети и единственият им вариант е да ги купят на черно. 

Обикновено опашките започват от 11-12 ч. предната вечер, за да могат хората в 8ч. сутринта, когато отваря банката, да влязат за монети.

Какво казват от БНБ?

Считано от 2018 г., нови възпоменателни монети, които БНБ емитира, се продават в две локации на БНБ в София, както и в офиси и клонове на четири банки в цялата страна – Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Кей Би Си Банк България EАД и Тексим Банк АД. От юни 2022 г. възпоменателни монети се разпространяват и в клоновата мрежа на Централна кооперативна банка АД. БНБ предоставя на разпространители до 70% от тиража на възпоменателна монета, обявиха от банката пред businessnovinite.bg.

Снимка: https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_image/pr_20170317_100lv_img1_bg.png

Посочените банки са разпространители на възпоменателни монети, емисии на БНБ, съгласно „Общи условия на Българската народна банка за закупуване на едро и последващо продаване на дребно на възпоменателни монети и комплекти с монети от банки“.

Банките-разпространили са предоставили публикуваната от БНБ информация за офисите, в които разпространяват възпоменателни монети. БНБ не изпраща директно количества възпоменателни монети на отделните клонове на никоя от цитираните банки-разпространители.

В деня на пускане в обращение на дадена възпоменателна монета на банките-разпространители се предоставят съответните количества монети, закупени от тях съгласно Общите условия, като всяка банка-разпространител има задължението да ги продава чрез клоновата си мрежа в страната, т.е. всяка банка-разпространител следва да изпрати бройки от дадена възпоменателна монета за продажба в своите офиси в София и страната.

Следва да се посочи, че банките-разпространители са оперативно самостоятелни при осъществяваната от тях дейност, като самостоятелно организират начина на продажба на дребно на възпоменателните монети, емисии на БНБ, в това число разпределянето и изпращането на бройките възпоменателни монети между своите офиси в София и страната.

Остава отворен въпросът - кой трябва да контролира този процес, така че измамните схем да не се случват и кога ще бъдат взети мерки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5