1 USD
1.72214 BGN
Петрол
67.15 $/барел
Bitcoin
$94,411.7

Изчезва ли българската кайсия?

За 5 години производството у нас е намаляло над 2 пъти

Затоплянето на зимите и късните пролетни мразове може да променят условията за отглеждане на кайсиите у нас, пише в анализ на Надежда Шопова, асистент в секция “Климат” в Института за изследвания на климата. 

Зимите стават все по-топли и непредсказуеми, с недостатъчно студени дни за нормалното развитие на кайсията, което води до преждевременно излизане от покой, ускорено развитие и повишен риск от измръзване. Повишаването на температурата по време на фазата на затопляне има силен ефект за напредване на цъфтежа. Нестабилността на времето води до загуба на реколта. На всяко десетилетие в България има риск за 2 напълнo провалени и 1 слаба година. Има опасения за провал и на реколтата през 2025 г. 

Тази нестабилност затруднява производителите, намалява интереса към инвестиране в млади градини, увеличава зависимостта от внос и е предпоставка за повишаване на цените на пазара. Площите с кайсии у нас са намалели от около 6000 ha през 2000 г. до средно около 2500 ha през последните години, като промишленото производство остава значително по-ниско спрямо началото на века,, пише Agri.bg.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Необходимо е обновяване на сортовете с адекватни изисквания за топлина и студ по време на покоя, по-добра студоустойчивост, застраховки и адаптирани агротехнически практики както и сътрудничество между учени и производители.

Какво е значението на кайсията?

Кайсиите се отглеждат заради плодовете и ядките. Оранжевият им цвят говори за една от суперсилите им – наличието на витамин А, който е мощен антиоксидант и поддържа здравето на очите и имунната система. Плодовете са източник на витамини С, Е и В6, както и на калций, фосфор, калий и магнезий. И благодарение на високото съдържание на фибри, кайсиите насърчават и здравето на червата. Ядките съдържат В17. Факт е, че сушените кайсиеви плодове присъстват дори в менюто на астронавтите на НАСА. 

У нас всяка година през лятото се чества празника на кайсията, обикновено в нейната „столица“ – Тутракан. Събитието популяризира нови сортове и продукти в това число сладкиши и кайсиева ракия.

Какви са световните тенденции?

Кайсията (Prunus Armeniaca L.) има древен произход, като според някои източници идва от Китай, а според други – от Армения, където има и най-голямо разнообразие на този вид. Отглежда се в Средиземноморието, Близкия изток, Кавказ, Китай и Централна Азия. 

Световното производство на кайсии през периода 2000–2023 г. варира между 2.97 и 3.93 милиона тона, като най-високата стойност е отчетена през 2017 г. – 4.79 милиона тона. Общата тенденция за периода остава положителна, което показва устойчивост на добива в глобален план.

В момента около 89% от продукцията е конвенционална, но се очаква значителен ръст в сегмента на биологично отглежданите кайсии поради интереса към здравословното хранене, според международно изследване. Органичните плодове се възприемат като по-безопасни и полезни заради липсата на синтетични пестициди и торове.

Какво е състоянието на отглеждането на кайсията в България?

Първите кайсиеви насаждения у нас се появяват след Първата световна война. Около 1960 г. основните сортове са Унгарска, Луизетова и Силистренска (Добринова, 1983). Културата се отглежда в Североизточна България, като са създадени промишлени насаждения и по Южното Черноморие, Ямбол, Сливен, западната част на Тракийската низина – Пловдив и Пазарджик, както и в районите на Кюстендил, Петрич и Сандански.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM 

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Виж всички предложения от брошурата тук