1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Инвестиция с четирикратна възвръщаемост

БГ Бизнес

Защо е важно да отглеждаме читатели

Всеки лев инвестиран в книга се изплаща четирикратно, казва Десислава Алексиева от Асоциация "Българска книга". Децата, които четат и са грамотни имат по-добро образование, по-добра кариера и съответно по-високи доходи. В рамките на 20 години, БВП на България може да се повиши 4 пъти, ако се направят инвестиции в книги и четене, представете си как ще изглежда нашата икономика, риторично пита Алексиева.

Снимка: Редакторски екип

На този фон проучване на Алфа Рисърч проведено в края на миналата година показва, че 38% от българите не са прочели нито една книга, 12% смятат, че няма смисъл от четене, а 10% нямат нито една книга. Оказва се, че класическото четене на книги е заменено от активности в електронна среда.

Как да отгледаме читател?

Според препоръките на Световната здравна организация, времето, което децата прекарват пред екрани трябва да се ограничи. Това особено важно за тези до 3-годишна възраст. И това едва ли е случайно. Редица проучвания показват, че екраните пристрастяват, а логопеди предупреждават, че времето пред екран може да доведе до забавяне в говорното развитие на децата.

Снимка: Ладислав Цветков

За сметка на това е препоръчително децата се срещнат с книгите от възможно най-ранна възраст, още докато са на няколко месеца. Благодарение на това, те натрупват както по-богат пасивен, така и по-богат активен речник. А с течение на времето това води и до по-добри академични резултати.

 За да се изгради навикът за четене, ключов е примерът в семейството. Освен да се чете у дома, препоръките включват още посещения в библиотеката, а в училищна възраст книгите да не се изчерпват до задължителната литература.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии