1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Икономисти: Минималната заплата ще бъде над 900 лв. от 2024 г.

Икономисти: Минималната заплата ще бъде над 900 лв. от 2024 г.

По техни думи през 2023 г. някои от цените на стоките ще падат

Според новата формула за изчисление и на база това, което се случва в частния сектор и ако размерът на възнагражденията леко се повиши, Минималната работна заплата в началото на 2024 г. ще бъде малко над 900 лв. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

По думи на Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, от друга страна, намалението на цената на газа до голяма степен се дължи най-вече на топлата зима.

„Трябва да отбележим, че цената в България все пак е по-висока от цената на газа в Европа, защото все още използваме заредения скъп газ през лятото в Чирен“, допълни Владимиров.

По негови думи в момента използваме повече газ от газохранилището отколкото ни е необходим и този проблем ще се задълбочи, ако „Булгаргаз“ не стане по-активна на международните пазари.

Богданов допълни, че се очаква вдигане на лихвите от ЕЦБ тези дни.

„ЕЦБ показват една решимост да смачкат инфлацията в развитите икономики с по-трудни кредити и охлаждане на имотния пазар, което означава, че този ефект ще дойде и при нас с цената на забавяне на икономическия растеж, но и с по-малко инвестиции.

По негови думи през 2023 г. някои от цените на стоките ще падат, а цените на пшеницата вече са под тези от миналата зима.

Според Богданов новата тема през годината няма да бъде свързана толкова с инфлацията, а по-скоро с очакването на рецесия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии