1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Експерт: 40% поскъпване на газа предвещава още по-голямо увеличение

Експерт: 40% поскъпване на газа предвещава още по-голямо увеличение

Причината - изчерпване на запасите и повишено потребление

Макар газохранилищата в Европа да са пълни, те не могат да покрият на 100% потреблението на природен газ и търсенето отново се увеличи. „В последния месец цената на световните пазари се покачи значително и това е съвсем логично - зимата дойде“. Така независимият експерт Мартин Владимиров от „Центъра за изследване на демокрацията“ обобщи пред bTV поисканото от „Булгаргаз“ увеличение на цената на синьото гориво с 40%.  

 „Този излишък, който се беше натрупал през октомври се сви логично и бих казал, че това повишение от 40% от януари е предвестник за още по-голямо повишение в края на отоплителния сезон“, каза още Владимиров. Според него България отново ще купува газ през посредници в определени, тъй като „Булгаргаз“  не е резервивал достатъчно слотове на терминала за втечнен газ. Цената за  февруари и март може да скочи още повече, ако се запазят и тенденциите на европейския пазар.

Владимиров припомни, че въпреки увеличението от януари, цената остава значително по-ниска от пиковите стойности в края на лятото. „Сега ситуацията не е толкова тежка, голяма част от индустрията превключиха на алтернативни горива, тези, които могат технически най-вече на пропан бутан. За пръв път се случва пропан бутан да е по-изгоден. Това е защото  цената му се определя от цената на суровия петрол. Това е и причината, защо азерският газ е по-евтин и ни помага у нас да поддържаме ценис, които са по-ниски от средните в Европа.    Така индустрията у нас може да остане конкурента. Тази година отчитаме с ¼ свиване на потреблението на природен газ.

Около 70 хиляди са домакинствата у нас, които ползват природен газ за отопление и топла вода. Според Мартин Владимиров , те ще изберат вероятно да се отопляват на електроенергия. Той коментира, че цената на тока за бита на регулирания пазар е се поддържа ниска изкуствено. Въпреки, че потреблението на ток вероятно ще се повиши, според експерта,  мрежата ще издържи „Не мисля, че ще се стигне до режим на тока“, каза още Владимиров. Според него е логично и парното да поскъпне, но и там цената се потиска изкуствено, смята Владимиров.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии