1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Разпознайте лесно фалшивите евро банкноти

БГ Бизнес

В три стъпки- пипни, разгледай, наклони, може да установите дали една банкнота е истинска

Еврото е все по-разпознаваема средство за плащане в България. Много от сделките за имоти, автомобили и други се плащат в евро. В същото време до влизането на страната ни в еврозоната остава една година. Наред с интересните факти за еврото, има и полезни такива, които трябва да знаем. Едно такова нещо е, че и еврото, като всяка друга валута има много фалшификати.

Всяко година биват хващани между 450 000 и 500 000 фалшиви евро банкноти. Най-често се фалшифицират банкнотите от 20 и 50 евро. 

Как да ги разпознаем ментетата?

Европейската централна банка дава съвети как може лесно да разпознаем фалшивите банкноти. Това става в няколко стъпки, наречени- пипни, разгледай, наклони.

Първото, коет отрябва да знаем е, че специални печатни технологии създават специфичните характеристики на пипане на банкнотите. 

След това разгледайте банкнотата срещу светлина. Виждат се прозорчето с портрет, водният знак и осигурителната нишка.

Наклонете банкнотата. На сребристата ивица се вижда портрет на Европа в прозрачно прозорче, а на смарагдовозеленото число се вижда ефектът на движещата се нагоре-надолу светлина. На някои места на банкнотата има поредица от миниатюрни букви. Този микротекст може да се прочете с помощта на лупа. Текстът е отчетлив, а не неясен.

Детайли за отделните банкноти 
 
Втората серия евробанкноти се нарича „Европа“, защото в тях се съдържа портрет на Европа – героиня от гръцката митология. Тя придава човешки облик на банкнотите и, разбира се, от нея произхожда названието на нашия континент.

В банкнотите от серия „Европа“ се запазва темата „епохи и стилове“, но независимият дизайнер на банкноти Райнхолд Герщетер от Берлин е обновил дизайна им и е заложил на по-наситени цветове. Създал е по-заоблени визуални елементи, а изображенията на мостовете са триизмерни. Тези промени улесняват разграничаването на серия „Европа“ от първата серия. Освен това в серия „Европа“ са вградени защитни елементи, които са още по-трудни за фалшифициране от тези в първата серия.

В тази серия евробанкноти инициалите на Европейската централна банка са представени не в пет, а в девет езикови варианта. 

Вследствие на присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. названието на паричната единица е изписано освен с латински (EURO) и гръцки (EYPΩ) букви и на кирилица (EBPO).

На банкнотата от 5 евро е представена архитектурата в класически (гръко-римски) стил от VІІІ в. пр. Хр. до ІV в. сл. Хр.

 
На банкнотата от 10 евро е представена архитектурата в романски стил от ХІ–ХІІ в.

На банкнотата от 20 евро е представена архитектурата в готически стил от ХІІІ–ХІV в.

 

На банкнотата от 50 евро е представена архитектурата в ренесансов стил от ХV–ХVІ в.

 
 На банкнотата от 100 евро е представена архитектурата в стил барок и рококо от периода 1600 – 1750 г.
 
На банкнотата от 200 евро е представена архитектурата от желязо и стъкло от ХІХ в.
 
 На банкнотата от 500 евро е представена архитектурата на ХХ в. от 1930 г. насетне.
 
 
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии