1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Фермерите искат компенсации от ЕК за вноса на украинско зърно

Фермерите искат компенсации от ЕК за вноса на украинско зърно

Цените на зърното продължават да са ниски и на международните пазари

Български фермерски съюз подкрепя становището на премиера Николай Денков да бъдат поискани допълнителни компенсации от Европейската комисия за загубите на българските зърнопроизводители и особено на производителите на слънчоглед след отпадането на забраната за внос от Украйна, обявиха от организацията. 
„Правителството и фермерите заедно трябва да набележим пакет от мерки в подкрепа на бранша и да бъдат поискани средства от ЕК. Парите са необходими за осигуряване на ресурс за есенната сеитба и за гарантиране на новата реколта. Освен това да се засили контролът по внос на земеделската продукция от Украйна“, заяви председателят на БФС Георги Стоянов.
 
Според него забраната за внос на зърно от Украйна не е повлияла на пазара в България и все още има проблеми с реализацията на нашата продукция, тъй като е с по-висока себестойност заради наводнения и сушата. Освен това цените на зърното продължават да са ниски и на международните пазари. 
 
Според БФС комуникацията със земеделското министерство е много трудна и ограничена.
 
"Има още нещо, което трябва да се отвори - подходът, който се случи от днес за утре, вкараха се предложенията за отпадане на забраната за внос на зърно от Украйна, а днес вече е на дневен ред да се гласува, няма го диалога с браншовите организации, няма го диалога какво би могло да се случи", коментира председателят на Български фермерски съюз.
 
Георги Стоянов смята, че правителството трябва да има цялостен подход към всички сектори в икономиката предвид геополитическата обстановка и икономическите последици от нея. За целта трябва да се направи стратегия за защита на българските производители и потребители с предвидимост в производството и гарантиране на пазари, като има и запазване на продоволствената сигурност. 
От браншовата организация смятат още, че е необходимо да бъде създадена система и структура, която да идентифицира и управлява риска в земеделието, както и Фонд за управление на кризи с финансов ресурс. По този начин земеделските стопани ще имат сигурност, че при възникване на криза могат да бъдат защитени, за да имат финансов ресурс за подготовка за нова реколта.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии