1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

"Катимерини": Бургас-Александруполис е отново "на масата"

"Катимерини": Бургас-Александруполис е отново "на масата"

До 2007 г. проектът беше една крачка преди началото на изпълнението си, но само 3 години по-късно беше анулиран

Идеята за изграждането на нефтопровод, свързващ Дедеагач с Бургас, отново е на масата, с тази разлика, че новите планове предвиждат транспортирането на петрол от юг (Александруполис) на север (Бургас) и оттам до пазарите на Балканите и Източна Европа, съобщава гръцкото издание „Катимерини“.

Снимка: Reuters

Възраждането на проекта е част от по-широкия план за намаляването зависимостта на европейските държави от руските изкопаеми горива. Следователно, за разлика от миналото, идеята се ползва с подкрепата на САЩ и ЕС.

Според информацията, съживяването на проекта е в разгара си. Той е представен за първи път през 1993 г., като вариант за транспортиране на нефт от Каспийско море до България и оттам през Бургас до пристанище Дедеагач, за да бъде превозен с танкери до международните пазари, заобикаляйки Босфора.

Снимка: Reuters

До 2007 г. проектът беше една крачка преди началото на изпълнението си, но само 3 години по-късно беше анулиран с едностранното оттегляне на България по екологични причини.

Снимка: Reuters

Сега, според изданието, идеята се връща със същия маршрут, но с друга цел и с петрол в обратен поток. По-конкретно петролът от източници извън Русия ще пристига в гръцкото пристанище, което се превръща в енергиен хъб, а по тръбопровода ще се озовава в Бургас и оттам ще тръгва към пазарите на Балканите и Източна Европа. Става дума за тръбопровод с по-малък капацитет - именно 10 млн. тона петрол годишно, в сравнение с 35-50 млн. тона петролен поток от север на юг, предвиден по първоначалния план. Газопроводът ще следва трасето на интерконектора до определена точка.

Планът за съживяване на петролопровода Бургас-Александруполис бе оповестен за първи път на 20 ноември от министъра на енергетиката на България Росен Христов на конференция в Атина на Института по енергетика за Югоизточна Европа (IENE).

От гръцка страна Copelouzos Group пое активна роля в съживяването на проекта. В кулоарите на откриването на новия газов хъб в Александруполис ръководителят на групата Димитрис Копелузос потвърди интереса си към проекта и изтъкна основните му качества.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии