1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Бившият директор на БЕХ: Една частна фирма се е оказала по-подготвена от „Булгаргаз“

БГ Бизнес
 

Тази фирма е знаела, че газът ще спре и е резервирала капацитет

Европейската комисия (ЕК) е приела, че до края на годината, че ние трябва да намалим с две-трети доставките от „Газпром“ и ние трябва да се съобразим, каза в предаването „Лице в лице“ бившият изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов.

„Това е категоричен факт и трябва да съобразим, и не се смесват нещата от гледна точка на това дали са „проруски“ или „русофобски“. Тук става дума за икономика“, допълни той.

„Единствено Белгия има по-малко газ в хранилището си освен България. В „Чирен“ има 18 %. Всички останали страни имат по-голяма запълваемост, а някои дори над 80 %“, допълни той.

В този момент една частна фирма се е оказала по-подготвена от „Булгаргаз“, въпреки, че „Булгаргаз“ има лиценз за търговец с възможност да купува. Тази фирма е знаела, че газът ще спре и е резервирала капацитет, а „Булгаргаз не го е направил, изясни ситуацията бившия директор на БЕХ.

Относно азербайджанския газ, който ние получаваме в момента, но не в пълни количества се прави екстремна ситуация на база на това, че договорите не могат да се изпълняват както преди и в гръцката точка в момента няма газ.

По негови думи „Булгаргаз“ не се е отказала от азерския газ и такъв момент не съществува.

„Азербейджан газ“ категорично заяви, че от 1-ви октомври 2021 г.  „Булгаргаз“ ще бъде задължена съгласно клаузата „вземи или плати“ т.е. ако не вземем газа на гръцката точка, да си платим цялото количество, освен ако не бъдат договорени допълнителни клаузи, т. е. да платим газа за целия период“, съобщи Николов на база документи.

Според документа „Азърбайджан газ“ е отказал да приеме претенции на „Булгаргаз“ за непреодолимости във връзка с газовия договор на точката на доставка, т.е. да нямаме връзка“, изясни той. „Азърбайджан газ в този случай отказва да приеме обявяването на форсмажор на „Булгаргаз“, защото трябва да се изпълни договора.

„Азърбейджан газ“ по думи на Николов съобщава, че не е длъжен да доставя количества на „Неа Месембрия“. От компанията са съобщили, че отказват да осигурят капацитет и в ТАТ (Транс-адриатически тръбопровод), който достига през Гърция в Италия, но точката, на която ще бъде гръцката връзка, е при Александруполис.

Всички тези мотиви са станали ясни по време на управлението на Временното правителство, като в този момент министър на енергетиката е бил Живков, а зам.-министър беше настоящият министър Александър Николов, изясни бившият директор на БЕХ.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии