1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

НАП посочи кои са най-използваните криптовалути в България

БГ Бизнес

Криптоактивите у нас по-скоро се държат като инвестиция, отколкото да се използват за покупки на стоки и услуги

Все повече българи започват да гледат на криптоваутите, като на инвестиционна възможност. У нас по данни на НАП, предоставени специално за Бизнес Новините четири са най-използваните такива „монети“ – биткойн, етериум, лайткойн и рипъл.

Първите две позиции в тази своеобразна класация отговарят и на глобалните тенденции, докато в глобален мащаб лайткойн, рипъл заемат съответно седмо и двадесет и първо място. Тук е важно да отчетем, че в класацията на coinmarketcap влизат и т. нар стейбълкойни, които имат реално обезпечение във фиатни(традиционни) валути или други активи.

За това дали българинът използва криптовалутите за търговия и расте ли броят на хората търсещи съвети относно това как да платят данъците си следствие на търговия с крипто може да видите по-надолу в интервютата ни с криптоентусиаста и учредител на фондацията "Битхоуп" Владислав Драмалиев и адвокат Никола Печев от taxmonkey

Криптовалутите и празнотите в законодателството

В България НАП поддържа публичен регистър за фирмите и лицата извършващи обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие. В него фигурират 41 „обмени бюра“ за криптовалути.

В същото време от приходната агенция посочиха, че не е ясно колко в действителност са действащите доставчици и предоставящи услуги за обмяна между криптовалути и традиционни валути. Това е така защото в Закона за мерките срещу изпирането на пари няма санкция, ако лицата не са регистрирани, допълват от НАП

От НАП също така алармират, че в момента липсва нормативно изискване за лицата, притежатели на портфейли с криптовалути, да уведомяват приходната агенция или друга институция за това.  

Валута или нещо друго?

В настоящата българска правна рамка криптовалутите продължават да се разглеждат, oсчетоводяват и декларират пред НАП като финансов актив.

Техният законов статут получи известно развитие с изменението на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) от ноември 2019 (ДВ, бр. 94 от 29.11.2019 г.). Към момента не е определен държавен орган в страната, който да следи и наблюдава всички криптоактиви на гражданите и дружествата. Националната агенция за приходите следи за извършени сделки с криптоактиви в хода на контролни производства, от гледна точка на декларирането на приходите/доходите от тези сделки.

На прицел от НАП и прокуратурата

Възложените контролни производства на НАП, при които задължените лица са използвали криптоактиви , са 26 броя. Във всяко производство, в което се установят сделки с криптоактиви се проверява правилното определяне и деклариране на приходите/доходите от тези сделки, допълват още от приходата агенция. Към този момент НАП наблюдава 6 броя портфейли с критовалута.

По една от проверките през 2021 г. е изпратен сигнал до прокуратурата.

НАП наблюдава конкретни портфейли, т.е. на лица или търговци, към които са насочени контролни действия и за които има информация, че използват криптовалути за разплащания или реализиране на доходи. Портфейлите, които НАП е наблюдавала в контролните производства, са 6 броя.

При извършените от НАП контролни производства през 2021 г. спрямо лица, използвали криптоактиви, е подадено едно уведомление до прокуратурата, във връзка с установени данни за извършено престъпление.

Бъдещи проверки

Планирано е да се извършат контролни действия спрямо лица, които по занятие предоставят услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути, при които да се получи информация за транзакциите на лицата, осъществили сделки чрез тях, посочиха още от НАП за криптовалутите Целта е да се установят субекти, извършвали сделки с виртуални валути, които не декларират приходи/доходи от тази дейност.

Колко българи имат криптопортфелйи

НАП не разполага с такава информация, доколкото липсва нормативно изискване за лицата, притежатели на такива портфейли, да уведомяват приходната агенция или друга институция за това, посочиха от приходната агенция за bTV.

Кирптоентусаистът и учредител на фондацията "Битхоуп" Владислав Драмалиев за това какво правят притежателите на криптовалути 

По данни на НАП Биткойн, Лайткойн и рипъл са най използваните криптовалути в България. Според данни на НАП. Какви са вашите наблюдения?

Ами склонен съм да се съглася с проучването на на НАП, наистина биткойн и ертириум със сигурност са така най използваните. Нещо, което според мен също много се използва са стейбълкойните. Тяхната стойност е закачена най-често за американския долар. Те се използват, защото потребителите ги използват като начин да пренесат стойност от реалния свят, в крипто света или като дали да пренесат стойност от една борса към друга борса или най-честото им използване използване е при излизане от определена позиция.

Да кажем, цената на биткойн се е качила достатъчно и потребителят иска да реализира някаква печалба и излиза от нея в стейбълкойн.

Или поне да да избяга от тази волатилност на криптовалутите, така че според мен тези 4 със сигурност се използват, но и стейбълкойните са така много много използвани от потребителите,

Тези крипто активи, които се ползват в България, дали по скоро се употребяват за разменно средство т.е човек да си купи нещо някъде или по скоро се държат като финансов актив с цел А последващата му реализация?

Според мен на този етап те се използват по скоро като финансов актив, тъй като хората очакват биткойн или етериум да се покачи като стойност в бъдеще. Криптовалутите са по скоро криптоактиви наистина и се съхраняват дългосрочно. Те се използват и от „спекулаторите“., които обичат волатилността(способността на даден актив да променя често цената си в различни посоки – бел. Ред) като се продават и купуват на ежедневна база да кажем или на ежемесечна или ежеседмична база, но на този етап не смятам, че криптоактивите се използват като валута.

Адвокат Никола Пенчев за това ръста на хората търсещи информация за това как да облагат доходите си от крипто:

Увеличава ли се броят на хората, които се обръщат към вас за финансови правни и счетоводни съвети по отношение на криптоактивите

Със сигурност се увеличава, особено през последната година. Ръстът на хората, които се занимават по какъвто и да е начин с крипто - дали под формата на някакви лични инвестиции или като някаква стопанска дейност се е увеличил неимоверно. Преди време беше по скоро изключение някой да потърси съвет за крипто оставаше някак си сметено под масата, сега вече става толкова масово, че хората започват да се интересуват. Привлича наистина много вече вниманието от прожекторите и от гледна точка на данъци и много хора вече искат да излязат на светло, за да могат да дишат по спокойно

С какъв въпрос най често те идват при вас?

Най-често хората, които се занимават с крипто са много, много далече от данъчното облагане и нямат почти никакви познанията. Те идват с най базови въпроси: какъв данък дължа и изобщо дължат нещо във връзка с крипто активите, които имат продажбата им идват при нас просто с прости въпроси искам да си попълни вече данъчна декларация какво да направя.

Автор: Спас Стамболски

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии