Българите масово застраховат домовете си

Българите масово застраховат домовете си

Всеки втори застрахован е с полица до 150 лева

 

Вчера над голяма част от страната ни се изви силна гръмотевична буря с обилни валежи. Това отново постави въпроса за застраховането на имуществото. Все повече българи застраховат домовете си, при това за по-големи суми, показва проучване на Асоциацията на българските застрахователи и "Моите пари", проведено за втора поредна година онлайн сред потребители в столицата и другите големи градове в страната.

Ако през 2023 г. 59% от анкетираните са посочили, че имат застраховка на дома, то през тази година делът им е нараснал на 66%.

Тези проценти са изключителни високи на фона на други статистики, които показват, че малка част от българите застраховат имуществото си, като се изключат застраховките на автомобилите. Авторите на проучването обаче подчертават, че фокусът им е бил населението в големите градове, което е и по-активно.

 

От Асоциацията на българските застрахователи отбелязват, че ръстът на застрахованите идва най-вече от хора, които доброволно, по своя инициатива, решават да защитят дома си, а не го правят по задължение, защото е условие да изтеглят ипотечен кредит за закупуване на жилището, пише "Сега". Едва 12% са закупили имотна полица заради изискване на банката, свързана с отпускането на ипотечен кредит, се посочва в проучването. 

Освен това хората вече са склонни да плащат и по-големи суми за защита на дома си от различни рискове като кражби, пожари, наводнения, погубване на имущество. Тази година почти всеки втори с имуществена застраховка е посочил, че полицата му е между 80 и 150 лв. годишно, докато предната година в този диапазон са били 1/3 от анкетираните.  

Осигуряването на спокойствие и финансова стабилност на семейството е водещият мотив за закупуване на имотна полица за 65% от анкетираните. Зачестяващите природни бедствия мотивират 8% от потребителите да потърсят застрахователна защита, а 6% посочват като причина достъпните цени на този вид застраховки.

При миналогодишното проучване преобладаваше делът на хората с полици за 40-80 лв. годишно - 36%. Тази година обаче техният дял спада до 21%.

Между 150-300 лв. годишно плащат 22% от анкетираните, подобен е бил делът и през 2023 г.

От проучването не става ясно дали по-големите суми, отделяни за застраховане на дома тази година, се дължат на повишение на цената на имуществените застраховки или на повишен интерес от страна на потребителите да правят застраховки на реалната стойност на имота. Години наред по-популярни са имуществените застраховки с лимит на отговорност, при които застрахователите предлагат някаква фискирана застрахователна сума, съобразена с финансовите възможности на клиента.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст