Паника в небето: Това са маршрутите с най-силна турбуленция (ВИДЕО)

Паника в небето: Това са маршрутите с най-силна турбуленция (ВИДЕО)

Две от линиите са в Европа, кои са

 

Турбуленцията е най-неприятната част от полета за много хора. Явлението, което може да се случва често, предизвика тревога у пътниците на борда. Статистиката показва, че то представлява нисък риск за съвременните самолети, а повечето наранявания или инциденти се случват, когато хората не спазват препоръки и правила за летене.

Снимка: btvnovinite.bg

Националната метеорологична служба на САЩ определя турбуленцията като явление, което се „причинява от резки, неравномерни движения на въздуха, които създават внезапни, бързи възходящи и низходящи течения“.

Каква е вероятността да ви се случи неприятното усещане?

Повечето пътници вече са изпитвали леки турбуленции. Тежки се случват сравнително рядко, като данни показват, че вероятността за такива е да се случи на 1 от 50 000 полета, пише The Independent.

Климатичните промени обаче са сигнал, че в бъдеще това може да става по-често. Статистиката на Федералната авиационна администрация на САЩ показва, че средният брой наранявания, свързани със сериозна турбуленция, е 33 за година в страната.

Кои са най-добрите и най-лошите места за сядане при турбуленция?

В идеалния случай резервирайте място в централната част на самолета, за да се насладите на спокоен полет. Там е и по-малко вероятно да бъдете засегнати от съпротивителни сили и вятър.  

Кои маршрути са най-засегнати от турбуленция?

Данни от уебсайта за прогнозиране на турбуленцията Turbli, който е анализирал около 150 000 маршрута, показват най-турбулентните пътувания през 2023 г.

Пътуването от Сантяго до международното летище Viru Viru в Боливия с дължина 1180 мили е класирано като най-турбулентно, а маршрутът между Алмати в Казахстан и столицата на Киргизстан Бишкек е класиран на второ място.

Снимка: Facebook/American Airlines

Шест от най-неспокойните пътувания са по вътрешни маршрути в Япония и Китай (четири от тях са свързани с полети, излитащи или кацащи в Ланджоу, Чънду или Сянян). В списъка попадат и две европейски линии – от Милано до Женева, също и от Милано до Цюрих.

Бизнес Видео Подкаст