1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Проучване: Всяка четвърта риба в магазините с хистамин над нормата

БГ Бизнес

"Активни потребители": Най-често веществото се открива в риба тон и скумрия след неправилно съхранение

В 23% от изследваните риби от търговската мрежа е установено наднормено съдържание на хистамин, а в други 2 те са близки до лимита. Резултатите са от изследване на „Активни потребители“. Подобно проучване се провежда за пръв път у нас.

За сравнение, в Австралия процентът на неотговарящите на предписанията е само 1,5%. „Резултатите от нашия тест показват, че нивото на риск за здравето от консумация на риба, закупена в България, вероятно е многократно по-високо от това в други държави“, казват от потребителската асоциация.

„Този извод се подсилва от установените нередности в рибните магазини, като лоша хигиена, и напълно пренебрегваните от търговците изисквания към етикетирането на продаваните от тях морски храни. На практика, продуктите най-често са с анонимен произход, без производител, срокове на годност, вложени допълнителни съставки и др.“,  заключват от „Активни потребители“.

Снимка: btvnovinite.bg
Какво е хистамин?

При съхранение на умъртвена риба при положителни температури в нея започват да се развиват бактерии. Всъщност бактериите живеят в стомаха, червата и хрилете на рибата, и веднага след улова, когато имунната бариера падне, започва неконтролирано размножаване на микроорганизмите. Те отделят ензим наречен хистидин декарбоксилаза, който превръща хистидина в хистамин, натрупващ се в тъканите на рибата. Именно заради този биохимичен процес е изключително важен температурния контрол при обработката, транспорта и съхранението на морски храни.

Снимка: istockphoto.com
Натравянето с хистамин имитира алергия

Обичайно съдържанието на хистамин в рибата не е достатъчно за предизвика каквато и да е негативна реакция. При неправилно съхранение обаче започва процес на натрупване. В определени случаи това води до 1 до 2 гр/кг хистамин в тъканите, което е достатъчно да индуцира физиологична реакция при хората. Важно е да се отбележи, че веднъж образуван хистаминът остава завинаги в рибата. Той не се разгражда при замразяване, консервиране или високотемпературно третиране

Приет  чрез храната хистаминът предизвиква много бърза физиологична реакция, проявяваща се обикновено 15 до 60 минути след приема. Като цяло симптомите много приличат на алергична реакция и затова често се бъркат дори и от лекари. Обикновено признаците на отравянето с хистамин преминават за 12 – 15 часа, в редки случаи до 2 денонощия, а лечението е чрез лекарства.

Снимка: bTV
Как да се предпазим?

Избягвайте да пазарувате „анонимна риба“. Настоявайте пред търговците да ви покажат произхода на продукта и срока на годност. Изобщо, нормалните търговци и производители няма какво да крият, а ако няма етикет е валидно обратното, нещо не е наред в тази храна.

Доверявайте се на вашите сетива. Ако рибата във витрината не изглежда добре, има странен или неприятен мирис, то не купувайте, дори цената да е 1 стотинка/кг.

Обичайната за консумация порция риба е 250 гр за едно ядене. Препоръката на FDA (food drug administration) на САЩ е морската и особено океанско уловената риба да се употребяват средно до 2 пъти седмично.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии