1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Казваме, че смяната на времето пести пари, но така ли е наистина?

Казваме, че смяната на времето пести пари, но така ли е наистина?

Някои данни ни карат да се замислим доколко промяната ни помага

През последните години редица държави се отказаха от използването на лятното часово време. Сред тях са Казахстан, Ирак, Бангладеш и Грузия, Армения, Египет и други. Ние обаче продължаваме да го използваме и тази нощ преместихме стрелките.

  • Наистина ли това спестява пари и енергия?
  • Струва ли лятното часово време повече, отколкото спестява?

Първоначалната цел на лятното часово време беше да помогне на хората да пестят енергия и електричество, като им даде допълнителен час естествена светлина през пролетта, но дали лятното часово време е надживяло своята полезност?, пише Yahoo Finance. 

Оказва се, че лятното часово време може да бъде повече проклятие, отколкото благодат за работното място. Трудно е да се определи финансовата цена за двугодишното преминаване, но проучване на Chmura Economics & Analytic изчислява, че лятното часово време струва на САЩ повече от 430 милиона долара годишно. Други цифри са дори по-високи; доклад от 2008 г. на Независимия институт твърди, че годишните разходи за смяна на часовниците два пъти годишно могат да достигнат до 1,7 милиарда долара.

Снимка: iStock

Тогава защо смяната на часовниците струва пари? Проучването на Chmura заключава, че преместването на часовниците напред „може да доведе до увеличаване на сърдечните удари, нараняванията на работното място в минния и строителния сектор и повишен кибернетизъм, което намалява производителността на хората, които обикновено работят в офиси“.

Тъй като смяната на времето на часовника засяга съня, тя може да повлияе и на циркадните ритми на хората. Това циркадно несъответствие има последствия за работниците, включително възможна сънливост и допълнителен стрес за сърдечно-съдовата система. Очертанията на Chmura за „кибернетизма“ за белите якички показват времето, загубено в сърфиране в интернет след смяната на часовниците, което намалява производителността и следователно печалбите.

Дали лятното часово време всъщност спестява енергия?

Лятното часово време е въведено за първи път в Съединените щати по време на Първата световна война и се завръща по време на Втората световна война – тогава известно като „военно време“. Той не е формализиран до 1966 г., с приемането на Закона за единното време. Заключенията за това дали лятното часово време действително спестява енергия или не, привидно основната за създаването му, са смесени.

Проучване с жители на Индиана установи, че преместването на часовниците с един час напред увеличава потреблението на енергия, вместо да я пести. Плюс това, поради свързаните рискове за здравето от превъртането на часовниците напред, производителността на работниците вероятно също намалява.

Според Майкъл Даунинг, преподавател в Университета Тафтс и автор на книгата Пролетно напред: Ежегодната лудост на лятното часово време: „Лятното часово време е благодатно за доставчиците на скари за барбекю, спортни и за свободното време екипировки, както и за петролната промишленост, понеже потреблението на нефт се увеличава всеки път когато удължаваме деня през пролетта”.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии