Истината за Temu, онлайн магазинът, който направи собственика си най-богатия човек в Китай

Как хората получават неща безплатно в Temu и как тази практика работи и в България

 

Само преди седмица бившият инженер на Google Колин Хуанг, основател на компанията PDD Holdings и собственик на платформата за онлайн пазаруване Temu, беше обявен за най-богатия човек в Китай с нетно състояние от 48,6 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. С лекота той бутна от първото място магната на бутилираната вода Жоанг Шаншан, който държи титлата от април 2021 г.

Но и в Рая има проблеми. Властите в Южна Корея откриха токсични вещества в дамските аксесоари, продавани от най-популярните фирми за онлайн пазаруване в света - Temu и Shein точно няколко дни след като Хуанг беше обявен за най-богаия човек в Китай. Отчетени са стотици нива над допустимите, съобщават властите в Сеул, цитирано от Le Monde.

Но как този сериен предприемач успя да завладее света на онлайн търговията, докато експерти спорят дали агресивният маркетингов подход и качеството на продуктите, предлагани в платформата, не подриват етичните норми в бизнеса.

Според TIME само 4 месеца след пускането си през 2022 г. Temu се превръща в най-тегленото приложение в САЩ както в App Store, така и в Google Play като на моменти дори изпреварва по интерес TikTok, YouTube и Instagram.

Как работи Temu?

Temu предлага големи отстъпки за множество продукти, доставяни предимно директно от китайски фабрики или складове. В допълнение към невероятно ниските цени, Temu без съмнение може да отдаде своята популярност на стратегията си да предоставя безплатни неща на потребители, които популяризират приложението в своите социални мрежи, като карат приятелите си и семейство да се регистрират. Да, точно така. Затова ще видите и множество профили на българи в социалните мрежи с неособено много последователи, които със сигурност не могат да се определят като инфлуенсъри, но могат да ви предоставят код за отстъпка.

Temu вече е бил обект на повече от 30 жалби до Better Business Bureau и има клиентски рейтинг BBB под 1,5 звезди заради забавени и объркани пратки, казва Time.

Temu е реална платформа, предлагаща разнообразие от намалени продукти, от въздушни фритюрници до безжични слушалки (8,98 долара), компютърни клавиатури (15 долара) до дрехи (1,69 долара за пет чифта чорапи).

Според Time големият тласък в продажбите идва от интересът от страна на американците да пазаруват евтини неща по време на високата инфлация.

Какво продава Temu?

По-добрият въпрос е какво не продава Temu. Потребителите на уебсайта или приложението могат да открият всичко от гумичка за моливи, през маркери за рисуване, карти таро – до фолио за автомобили.

Как хората получават неща безплатно в Temu?

Въпреки че цените на Temu са евтини, много нови клиенти всъщност не плащат нищо. Това е така, защото Temu стартира кампания в социалните медии, в която колкото повече убеждавате другите да се регистрират, толкова повече кредити печелите. Това даде възможност на някои хора, които са спечелили достатъчно кредити, да получават стоки за дома, без дори да предоставят на Temu информацията за кредитната си карта.

Тази практика вече работи и в България, като кодове "раздават" редица микроинфлуенсъри, т.е. такива с под 10 хил. послдователи в Instagram и TikTok. 

Според Euronews собственикът на PPD Holdings подлага служителите си на работен график от 11 сутринта до 23 часа плюс извънреден труд.

Освен това ЕС е в процес на прилагане нанова политика за налагане на данъци върху вноса на пакети от китайски онлайн търговци на дребно като Shein, AliExpress и Temu, които не е трябвало да плащат преди. Този ход идва, тъй като ЕС се стреми да защити собствения си бизнес срещу намалените цени на тези търговци на дребно и потенциално може да затрудни Temu да продава стоките си на текущото им ценово ниво.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст