1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

ЕВН публикува договорите си и обяснява протестите с енергийната бедност

БГ Бизнес

Според дружеството надписване на сметки няма, само увеличение на тока

„От 1 юли имаме увеличение на цените на електроенергията със средно 13, 6 %, имаме и повече консумация в сравнение с Коледа 2011 година, но надписване няма”, заяви председателят на УС на ЕВН България Йорг Золфелнер в коментар на протестите, провокирани от високите сметки за ток.

Той даде и своята версия за нарастващото недоволство по улиците на страната: „Протестите са резултат от енергийната бедност в страната - в България има доходи, при които хората не могат да управляват разходите си за енергия”. Золфелнер обоснова коментара си на зависимостта на българския пазар от международните, които „не могат да бъдат управлявани”.

Шефът на дружеството обеща във вторник на сайта на ЕВН да бъде публикуван договорът с държавата за приватизацията на бившите Енергоразпределение-Пловдив и Енергоразпределение-Стара Загора. Подобна инициатива осъществиха и от другото „нападано” ЕРП – ЧЕЗ.

Той допълни, че гарантирана възвращаемост на капитала в договорите не съществува и макар че според ДКЕВР тя трябва да е 16% за първите три години и по 12% за следващите пет, реално е 5,85%.

От ЕВН твърдят, че са изпълнили всички препоръки от доклада на държавния регулатор от 2010 година и след приключването на настоящата проверка отнемането на лицензията на дружеството няма да бъде обект на разговори.

„Моето лично мнение е, че национализация на електроразпределителните дружества няма да доведе до резултати, важно е да има контрол и проверки на монопола, а ние в България имаме много повече проверки от държавните институции, отколкото в Австрия ,каза още Золфелнер.

По повод разпространени публикации в медиите ръководството на дружеството обясни още, че в него работят 2500 души, от които само четирима са австрийци, и никой от мениджърите не се придвижва с джипове, а се купува високопроходима техника за отстраняване на авариите.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил

Последни публикации

Корпоративни истории

„УниКредит за ЦИЕ“ предлага решения за финансиране на стойност над 2,6 млрд. евро за микро и малки предприятия в региона

В България УниКредит Булбанк има готовност да финансира малкия бизнес при преференциални условия с 655 млн. евро до края на годината

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии