Милиони долари срещу информация: Ружа Игнатова с рекордна награда в списъка на ФБР (ВИДЕО)

Милиони долари срещу информация: Ружа Игнатова с рекордна награда в списъка на ФБР (ВИДЕО)

Има ли други от списъка на 10-те най-издирвани, за които е обявена награда от 5 млн. долара

 

Списъкът на ФБР с десетте най-издирвани бегълци съществува от 14 март 1950 г. Репортер на "Интернешънъл нюз сървис (предшественик на "Юнайтед прес интернешънъл") иска от Бюрото имената и описанието на "най-жестоките момчета", които Бюрото би искало да залови.

Полученият материал предизвиква толкова голяма публичност и има толкова голям отзвук, че покойният директор на ФБР Джей Едгар Хувър въвежда програмата "Десетте най-търсени бегълци". Първият човек, който е включен в списъка, е Томас Джеймс Холдън, издирван за убийството на съпругата си, нейния брат и доведения ѝ брат. 

Предлагат ли се награди за "Десетте най-издирвани бегълци"?

ФБР предлага награда в размер до 250 000 долара за информация, която води директно до ареста на "Десетте най-издирвани бегълци". В някои случаи предлаганата награда е над 250 000 долара.

Вчера американският посланик в България каза, че Съединените щати обявяват нова награда за информацията, която може да доведе до ареста на Ружа Игнатова. Наградата е на стойност до 5 млн. долара.

От публикувания списък на сайта на ФБР с десетте най-издирвани бегълци става ясно, че награда в подобен размер се предлага само за информация, свързана с Ружа Игнатова и още двама издирвани - Юлан Кариас и Уилвър Паломино. Първият е обвинен на федерално ниво в Южния окръг на Ню Йорк в рекетьорски заговор, заговор за внос на кокаин, както и в притежание и заговор за притежание на картечници. 

Паломино се издирва за наркотероризъм, международен заговор за разпространение на кокаин и международно разпространение на кокаин. 

За Ружа Игнатова е записано, че се издирва за предполагаемо участие в мащабна схема за измама.

 

Предполага се, че от около 2014 г. Игнатова и други лица са измамили с милиарди долари инвеститори по целия свят. Игнатова е основател на OneCoin Ltd., дружество със седалище в България, което е предлагало на пазара предполагаема криптовалута.

 

За да изпълни схемата, Игнатова, както се твърди, е направила неверни изявления и представи пред физически лица, за да привлече инвестиции в OneCoin.

Твърди се, че тя е инструктирала жертвите да прехвърлят инвестиционни средства към сметки в OneCoin, за да закупят пакети OneCoin, като е накарала жертвите да изпратят банкови преводи, представляващи тези инвестиции. Смята се, че по време на схемата OneCoin е измамила жертвите с повече от 4 млрд. долара. 

За друг издирван от списъка наградата е 2 млн. долара, а за всички останали - 250 000 долара. 

Някои интересни факти за списъка "Десетте най-издирвани бегълци":

От създаването на програмата в списъка "Десетте най-издирвани бегълци" са включени 532 бегълци, като 494 от тях са били задържани или открити.

  • 163 бегълци са били заловени/открити в резултат на сътрудничеството на гражданите.
  • Двама бегълци са задържани в резултат на посещение на ФБР.
  • Най-краткото време, прекарано в списъка на "Десетте най-издирвани бегълци", е два часа - от Били Остин Брайънт през 1969 г.
  • Най-дългото време, прекарано в списъка на "Десетте най-издирвани бегълци", е повече от 32 години - Виктор Мануел Герена.
  • Девет бегълци са арестувани преди публикуването и освобождаването им, но все още се считат за официално включени в списъка.
  • Най-възрастният човек, попаднал в списъка, е 80-годишният Юджийн Палмър, който е добавен през май 2019 г.

Кой всъщност решава кои бегълци да бъдат включени в списъка? 

Бизнес Видео Подкаст