1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

От юли пада монополът на ЕРП-тата

БГ Бизнес
 

Съгласно влизащата в сила евроразпоредба компаниите ще имат достъп до ток на свободния пазар

От юли пада монополът на електроразпределителните дружества. От лятото съгласно влизащата в сила евроразпоредба малкият и среден бизнес, а и домакинствата, ще могат да си купуват ток от лицензирани от държавата над 110 търговци на свободния пазар.

Домакинствата и малките предприемачи магазинери няма да намерят много по-изгодни цени поне още една-две години, докато пазарът заработи на пълни обороти, предупреждават търговците.

„Специално за битовите абонати чисто икономически те нямат интерес да излизат на пазара, защото техните цени сега са субсидирани от стопанските”, обясни Калоян Кънев.

Засега ожесточената битка между търговците и ЕРП-та ще е само за големите бизнес консуматори като заводите с цехове, молове, офис центровете, веригите заведения, магазини и хотели.

Те ще могат да спестят с 5-10-15%, зависимост от това какви са регулираните цени в момента, уточнява Кънев. „Трябва да се направи анализ за конкретната структура на потребление”, посочи той.

Малки фирми от месеци се оплакват в енергийния регулатор, че ЕРП-та се опитват да саботират прехвърлянето им към търговци на пазара като им искат необосновано високи такси за документи. „За издаване на всеки документ, който е необходим за да си смениш доставчика. Например 20 лева за удостоверение за потреблението ти назад за последните две години, посочи Румяна Цветкова, главен експерт в ДКЕВР и заяви, че това не е нормално, защото те ги имат тези данни.

Държавната комисия е решена да ограничи тези такси с нова тарифа. Търговците на ток за да предложат ниски цени на домакинствата ще искат да откраднат от ЕРП-та абонати, обединени в цели квартали и малки селища.

Във възлови градски подстанции предприемчиви търговци конкуренти на ЕРП-та вече инсталират контролни електромери за да изчислят с точност колко ток потребява един квартал.

По евродиректива един абонат трябва да може да се прехвърли от ЕРП-то към търговец на свободния пазар за срок до три седмици.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил
  • Финансовата инспекция потвърди множество нарушения в ЕРП-тата

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии