1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Експерти: Обядът за Гърция може да се окаже почти безплатен

БГ Бизнес

Как е възможно обаче една държава просто да каже: Спирам да плащам

Според експерти, без да се отложат или отпишат напълно част от дълговете на Атина, кризата в Гърция няма да се реши. Европа обаче трудно би се съгласила да зачеркне пари, които големи страни, като Франция и Германия, чакат да си получат.

Казват, че е крайно време да се сложи точка на безплатния обяд за гърци. За Хриса Лагудаки, която работи в гръцки ресторант обвиненията, че сънародниците ѝ ядат безплатно били категорично безпочвени.

„Гърците вече платиха твърде скъпо за много неща. Признавам, че някои от предишните правителства направиха много грешки. Но не и обикновените хора – те не заслужават това”, казва жената.

Как е възможно обаче една държава просто да каже: Спирам да плащам.

„За разлика от един обикновен кредитор, който е ипотекирал имота си, държавата не е в такава позиция”, коментира финансистът Цветослав Цачев.

Рязането на разходи за Гърция е като да накараш работник да ходи пеш на работа, за да пести от гориво – той отива по-късно и работи по-малко.

„Имаме един болен пациент, когото вместо да лекуваме, го изписваме от болницата и му казваме: Ако се върнеш на работа, ти ще се оправиш”, допълни експертът.

Ще се допусне ли действителен фалит при положение, че ще пострадат най-големите - Германия и Франция е един от най-често задаваните въпроси през последните седмици.

„Би било добре да се накаже алчността, но както видяхме при кризата, това не винаги става, а понякога се награждава”, отбеляза икономистът Калоян Стайков.

Гърците все пак си плащат, но не всички. „Тези които взимаха кредитите вече не са на власт. Аналогията е 10 човека да отидат на ресторант, двама да изядат половината от яденето и да станат и да си тръгнат, а останалите 8 да им плащат”, обясни Стайков.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии