1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Работите в горещините? Ето до колко градуса е позволено

БГ Бизнес

Ако не спазят изискванията има глоба в размер от 1500 до 15 000 лв. за работодателите

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и оранжеви кодове за опасни метрологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла. Това казва д-р Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ, в платформата за трудово право mywork.bg.

По негови думи работодателите трябва да преценят как да преустроят работния процес като променят работното време, например да не се работи в най-горещите часове – от 13 до 16:30 часа, да се осигурят подходящи лични предпазни средства, помещения с условия за възстановяване, както и напитки.

Снимка: istockphoto
"В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса. В закона са определени и изключения, според които при жеги навън, температурата в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 градуса.", казва още той. 

Работодателите са длъжни още да осигурят подходящо работно облекло, както и долекарска и първа медицинска помощ и подходящо транспортиране на работещите с влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

Работа на открито в горещините

Ако не спазят тези изисквания, инспекторите от Главна инспекция по труда могат да извършат проверка и да наложат глоба в размер от 1500 до 15 000 лв. При повторно нарушение санкцията скача от 20 000 до 30 000 лв.  

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии