1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

ДКЕВР: Лицензът на ЧЕЗ не е отнет, дружеството дължи милиони на НЕК

БГ Бизнес

Започнала е обаче процедура в тази посока, обявиха от ДКЕВР

Лицензите на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро не са били отнети във вторник, но за това са започнали съответните процедури. Това каза на брифинг Андон Роков от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Целта на тези процедури е Комисията да се убеди, че нарушенията са толкова сериозни, че да не могат да бъдат преустановени и да се преодолеят вредните последици. След това може да се премине към крайната мярка и да се отнеме лицензът, обясни юристът от ДКЕВР”, каза още Роков.

На 16 април е насрочено заседание, на което лицензиантите от двете дружества ще бъдат изслушани.

Роков обясни още, че ЧЕЗ дължали милиони левове на Националната електрическа компания. Причината – електроразпределителното дружество не е предлагало методиката за зелена енергия в продължение на няколко месеца.

„Не мога точно да кажа колко милиона дължат ЧЕЗ на НЕК поради неприлагането на тази методика. Затова също сме съставили акт за установяване на административно нарушение. Всички тези актове са връчени и в момента тече тридневен срок за възражение по тях”, допълни представителят на енергийния регулатор.

Поевтиняването на тока с 8% от 1 март е възможно да се случи, ако държавните компании НЕК и електроенергийният системен оператор подадат до ден-два заявления в комисията регулатор. Иначе комисията няма да промени цените едностранно.

„Принципно има такава възможност, защото методите на регулиране позволява да се променят техните вече одобрени цени, ако се открие че има промени в обстоятелствата, заяви Анжела Тонева, член на ДКЕВР.

Обяснението за действията спрямо ЧЕЗ и евентуалното отнемане на лиценза на компанията бе наложително, след като във вторник се получи объркана комуникация между имащите отношение институции.

Първи по темата заговориха от ДКЕВР, които обявиха, че вече има съставени актове на електроразпределителните дружества. По-късно от прокуратурата заявиха, че ще искат отнемане на лиценза на ЧЕЗ, а темата затвори премиерът Бойко Борисов, който обяви, че той ще бъде отнет до края на деня.

Новината не беше приета особено радушно от компанията-майка на ЧЕЗ в Чехия и оттам бе отправена заплаха за търсене на съдебна отговорност от България, която би нарушила европейското законодателство, ако отнеме лиценза.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил

Последни публикации

Корпоративни истории

„УниКредит за ЦИЕ“ предлага решения за финансиране на стойност над 2,6 млрд. евро за микро и малки предприятия в региона

В България УниКредит Булбанк има готовност да финансира малкия бизнес при преференциални условия с 655 млн. евро до края на годината

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии