Лидерите от Г-20 заедно срещу кризата (видео)

БГ Бизнес
 

Групата постигна съгласие за по-строг контрол върху финансовите пазари

Преди часове във Вашингтон лидерите на водещите икономики в света се споразумяха за общ план за действие срещу последствията от световната финансова криза. Групата от 20 държави постигна съгласие за по-строг контрол върху финансовите пазари, за да бъдат избягвани подобни тежки сътресения в бъдеще.

Срещата започна днес след обяд българско време, а снощи домакинът Джордж Буш даде работна вечеря за участниците в извънредната среща на върха. Днешните разговори по същество започнаха от различни позиции. Страните от Европейския съюз настояват за повече правила, които да регулират финансовите потоци. Държави с по-либерални икономики като Съединените щати, Канада и Япония са против налагането на общи правила за всички индустриално развити държави.

"Снощи имахме много добра вечеря. Доволен съм от напредъка, който отчитаме в борбата срещу кризата. Една от опасностите при криза е страните да не започнат да прилагат протекционистични мерки една срещу друга. Снощи имахме много откровен разговор, който ще продължи и днес", заяви президентът на САЩ Джордж Буш.

Това е първата среща на върха, която официализира Г-20. Тя обединява седемте най-развити индустриални страни от Г-7, така наречената група БРИК и вече утвърдени сили като Австралия и Южна Корея. Във форума участват и други нововъзникващи икономики, както и Европейският съюз като цяло. Първата равносметка на резултатите от форума във Вашингтон трябва да бъде направена в края на март, когато ще има нова среща на Г-20.

 http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2261.jpg

"Всички ние знаем, че не можем да осъществим глобална реформа на световната финансова система за един ден или за два дни, на една или две срещи. Но това, което можем да направим възможно най-бързо, е да създадем условия за глобален икономически растеж и глобален просперитет", каза председателят на ЕК Жозе Мануел Дурао Барозу.

Възможен резултат от форума на Г-20 е реформирането на международния валутен фонд и Световната банка с цел да се придаде повече тежест на нововъзникващи икономики като Индия, Китай Бразилия и Турция.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст