Свръхпотреблението ни довело кризата (видео)

БГ Бизнес
 

В последните години сме надценили възможностите си и сме подценили рисковете

Свръхпотреблението на стоки с пари, които още не сме спечелили, ни е довело до кризата. Така финансовите анализатори обясняват най-достъпно, как сами сме си причинили срива на пазара. Миролюба Бенатова се опита да разбере света на стоките и парите извън неразбираемите икономически термини.

Александър Николов от 11 години анализира света на парите. Той вярва, че пазарът се регулира от алчността и страха, а не от обективните реалности.

"Икономистите сме склонни да усложняваме нещата, защото ако кажем, че са прости, хората няма да ни вярват. Най-успешните ми прогнози са били, когато са ме обявявали за луд", спомня си Александър Николов, анализатор "Карол".

Крайният оптимизъм от последните години, в който всички са надценили възможностите си и са подценили рисковете, е довел до кризата днес, обяснява Николов.

"Това означава, че са взети пари, много повече, отколкото са създадени в стоки и услуги. Все някой трябва да плати някога сметката. И като стане ясно, че тя не може да се плаща, тогава пазарът се срутва. Няма умисъл. Всъщност, когато купуваш акции, купуваш само по една причина - че другите ги купуват и че цените им вървят нагоре. Има цикличност в събитията, която се случва и точно, защото хората я забравят, води до това да ги изненадват кризи като сегашната. Времената се менят, имената на акциите се менят, но психологията на хората остава същата", каза Николов.

Съвременният човек консумира, за да се почувства значим, а не защото има нужда от покупките си. Така социалните психолози обясняват защо сме склонни да пазаруваме страстно Тук и Сега, без да можем реално да си го позволим.

"Човек иска да повиши собствената си стойност и затова сме способни и го правим масово, да плащаме с пари, които още нямаме, да купуваме неща, които всъщност не са ни нужни, за да дразним хора , на които всъщност не държим. Това е психологията на потреблението', каза Пламен Димитров, социален психолог.

В модерния свят хората са потребители в пазарния смисъл дори, когато прекрачват в света на духовното.

"В църквата ние даваме поле на един потребителски и клиентски манталитет. И от двете страни сме изкушени. По-лесно е молитвичка пет лева, довиждане. Иначе и двете страни имат повече отговорности", каза отец Божидар Главев, с. Горица.

Защо авторът на култовото парче на "Ахат" "Черната овца" Божидар Главев зарязва кариерата си на рок звезда, за да стане свещеник на село и какво води обещаващия финансов анализатор от Уолстрийт Христо Мишков към монашески обет?

За пътя от бунта към храма, за кризата и алчността, има ли изход и какъв е – зрителите ще разберат само тази събота след bTV Новините в 19 ч.

 

Конфликти и сигурност

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст