Пазарите - по-спокойни, борсите остават предпазливи

БГ Бизнес
 

Икономисти изготвят списък на застрашените страни

Пазарите се поуспокоиха след резкия спад вчера. Като цяло обаче играчите на борсите остават предпазливи. На борсата в Ню Йорк имаше оживление и индексът "Дау Джоунс" се покачи с над 400 пункта. Като цяло повишението е почти 4,5%. Покачване отбелязаха и другите борсови индекси.

"Пазарите са нервни, защото оздравителният план може и да действа, банките може и да се съвземат, но перспективата за рецесия плаши. Тя може да се окаже много по-тежка, отколкото са предположенията, и да се разпространи също и в Европа и Азия", коментира Сам Стовал, инвестиционен стратег.

Борсата в Сидни също започна с движение нагоре, но по-късно отчете спад. Леко надолу вървят и другите пазари в Азия. В същото време цената на петрола продължава да пада и вече е под 70 долара за барел.

Британският вестник "Гардиан" коментира, че финансовата криза на Запада се превръща в световна, след като финансовите потоци в развиващите се страни бяха превърнати в опустошителни течения за много икономики. Специалисти прогнозират пред изданието, че за много процъфтяващи икономики от Източна Европа, Азия и Латинска Америка инвестициите може да пресъхнат. Икономистите изготвят списък на застрашените страни, оглеждайки се за тези с голям финансов дефицит, банки без ликвидност и прегрели фондови пазари.

Междувременно италианската централна банка съобщи, че е осъществила първата си операция за оказване на подкрепа на местни банки срещу финансовата криза. Тя им е отпуснала под формата на държавни ценни книжа заеми на обща стойност почти 2 млрд. евро. От финансовата институция отказаха да съобщят за кои банки става дума.

 

 

Конфликти и сигурност

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст