Бургас, Плевен и Враца остават на студено (видео)

БГ Бизнес
 

"Булгаргаз" не прие предложението на трите топлофикации задълженията им да бъдат отложени до 15 ноември

Бургас, Плевен и Враца остават без топлоподаване за неограничен срок от време. От "Булгаргаз" не приеха предложението на трите частни топлофикации, срещу гаранции задълженията им да бъдат отложени до 15 ноември. Това е поредната отсрочка в плащанията, която трите топлофикации, контролирани от Христо Ковачки искат. Миналата седмица „Булгаргаз” удължи срока на погасяване на дълговете им до 19 септември.

В ефира на bTV председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества каза, че банките са отказали кредитиране и трите частни топлофикации не могат да съберат парите. От асоциацията предложиха залог и плавно изплащане на дължимото до 15 ноември. "Булгаргаз" отхвърли предложението.

"Какво правим след 15 ноември ако поискат нов срок. Кажете ми. Такъв срок беше поискан преди 2 месеца, през август и преди 20 дни. До кога така ще искаме срокове?", попита Димитър Гогов, изпълнителен директор на държавната газова компания.

Той каза за bTV, че ако до осем сутринта в понеделник дълговете не са изплатени, подаването на природен газ към тримата длъжници спира.

Дълговете възлизат на над 9 милиона лева, според Aсоциацията на топлофикационните дружества. Според шефа на "Булгаргаз" обаче сумата е по-голяма - 12 милиона лева.

Булгаргаз е изпратила безброй писма до тях, за задълженията, натрупани през последния отоплителен сезон - от октомври насам.

Трите топлофикации излязоха с декларация пред медиите, в която заявяват, че решението показва липса на отговорност и равнопоставеност. Излизало, че правата на потребителите са да не плащат, а задълженията на топлофикациите са да покриват загубите и да се издължават на Булгаргаз. В отовор от газовия доставчик бяха категорични:

"Враца, Плевен и Бургас има 40, 50, 60 % събираемост - ами аз ли да ходя да им събирам дълговете от гражданите", каза Димитър Гогов.

На хартия спорът е между две страни - държавният Булгаргаз и частните топлофикации. Реално обаче от него ще пострадат твърде много хора и институции.

80 хиляди домакинства, болници, училища и детски градини ще останат без топла вода и парно за неопределен период от време. Сред засегнатите ще бъдат и предприемачи в Бургас, Плевен и Враца, които ще спрат производството си. Кой ще покрие загубите не е ясно.

Едва 80 хил. лв. е успяла да събере от абонатите си "Топлофикация" Враца

и да ги преведе на "Булгаргаз" през тази седмица. Монополистът обаче настоява да получи 2 милиона и триста хиляди лева. От дружеството са категорични, че няма откъде да набавят парите, освен ако гражданите не започнат масово да си плащат сметките.

Ако "Булгаргаз" отново спре кранчето на врачанската "Топлофикация", в понеделник без топлоподаване ще останат 12 хиляди битови абонати, стотици фирми и обществени институции в града.

"Нямаме с какво да произвеждаме топлинна енергия въобще, независимо за кого е тя", каза инж. Кремен Георгиев, зам.-изпълнителен директор на „Топлофикация" – Враца.

В патова ситуация на прага на зимата се оказва и най-голямата местна болница.

400 пациенти ще останат без топла вода, а след седмица и без парно


Според ръководството, нито може да се премине изведнъж на друг вид отопление, нито пък е изгодно

Особено притеснени са работещите в Неонатологичното отделение, където се лекуват недоносените и рискови новородени. Там температурата не трябва да пада под 24 градуса.

"Ако не се поддържа тази температура, нашите деца ще бъдат обречени на гибел", предупреди д-р Светлина Хъртарска от отделението.

Абсурдното в случая е, че здравното заведение е изряден платец на "Топлофикация" и няма нито лев просрочени задължения.

Дружеството в Плевен е изпратило предложение с погасителен план

Според него до 15-ти ноември трябва да се издължи. От "Булгаргаз" обаче отказали.

ТЕЦ Плевен няма резервно гориво. Ако Булгаргаз спре газта в осем сутринта на 22 септември, дружеството спира работа, работниците му остават без заплати, а градът - без топла вода.

Университетската болница е един от 158-те бюджетни абонати на Топлофикация. Болницата е редовен платец. В детската клиника се лекуват деца не само от Плевен, но и от Велико Търново, Габрово и Ловеч. Топлата вода е необходима ежеминутно. Лекарите и сестрите са ужасени от факта, че в понеделник тя ще спре. Както и че може да останат без парно. От 32 години в детската клиника не помнят да са оставали без топла вода и парно. Сега обаче такава опасност има.

В Бургас искат специален закон


4 милиона лева са дълговете на "Топлофикация" в града. И там дружеството е в патова ситуация. Взривоопасното положение, довело до риска Топлофикациите в някои от най-големите български градове да спрат работа, кара бургаското дружество да настоява за изготвянето на специален закон топлоснабдяването. С него трябва да се премахне съществуващата сега схема, която позволява на Голяма част от абонатите да крадат енергията, заради което страдат коректните платци. От дружеството обясняват, че нямат възможност да компенсират изрядните си абонати

Липсата на топла вода и парно ще се отрази не само на битовите абонати. Детска градина „Брезичка" е един от клиентите на бургаската „Топлофикация". Според директора й това ще предизвика големи проблеми с поддържането на хигиената при децата и отоплението.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст