Възобновено е подаването на газ към топлофикациите (видео)

БГ Бизнес
 

"Булгаргаз" спря вчера напълно газоподаването във Враца, Плевен и Бургас

Късно снощи беше възстановена доставката на газ към топлофикациите в Бургас Враца и Плевен, след споразумение между "Булгаргаз" и топлофикационните дружества до 19 септември да изплатят задълженията си. Ето как днес коментираха в "Топлофикация"-Враца и "Топлофикация"-Бургас прецедента от вчера.

Истински екшън се разиграл вчера следобед, след като от врачанската "Топлофикация" не допуснали на тяхна територия представителите на "Булгаргаз". Все пак монополистът успял да спре кранчето, разкопавайки собствено съоръжение извън града.

"Право да не ги допускаме имахме, защото "Топлофикация"-Враца има лицензионни задължения за непрекъснато топлоподаване", обясни инж. Кремен Георгиев.

Късно снощи газоподаването беше възобновено. "Топлофикация"-Враца е поела ангажимент до седмица да изплати на "Булгаргаз" 2 милиона и 700 хиляди лева. Спешно се търси изход от ситуацията.

"Което може да стане само чрез помощта на някоя финансова институция, ако въобще някой ни даде кредит предвид финансовите резултати в последните години. На загуба сме абсолютно", допълни инж. Кремен Георгиев.

Дружеството не очаква да успее да събере парите си от непогасените сметки на врачани, а и съдебни дела при тези случаи се точат дълго. Затова призовават държавата да се намеси в конфликта с „Булгаргаз", защото много скоро ще се отприщят фалити на топлофикациии.

Близо 4,5 млн. лева са текущите задължения на "Топлофикация"-Бургас към "Булгаргаз". Освен тях дружеството има дългове за още 9 млн.

Собственикът на "Топлофикация"- Бургас е поел ангажимент пред "Булгаргаз" да изплати просрочените задължения в поставения от доставчика срок. Отсега е ясно, че дълговете няма да бъдат погасени с принудителни вземания от неизрядните 12 000 абонати.

"Ще продължим да си събираме вземанията от клиентите по начина, по който сме ги събирали досега - с използването на законовите разрешени мерки за събиране на вземания", отбеляза инж. Вальо Дучев.

Според него операцията със спирането на газта е наказателна акция и вид държавен рекет срещу трите частни тополофикационни дружества в страната. И въпреки че софийската топлофикация е най-големият длъжник, консумацията на газ там не е ограничена така драстично.

"Доколкото пак от медиите разбрах - са изключили 40 абонатни станции, на фона на 14 000 - приблизителна обща бройка. Второто нещо - няма такива симптоми гражданите на София да се оплакват, че водата им е студена", коментира още инж. Вальо Дучев.

От временното спиране на синьото гориво бе засегната и частната газова компания "Бургасгаз", която няма нито едно забавено плащане.

Кое доведе до финансовата криза в "Булгаргаз"?

От месец холдингът предупреждава, че е в тежко финансово състояние и заради дълговете на топлофикациите няма пари да се разплаща с руския монополист "Газпром".

Три са причините за това "Булгаргаз", която отчиташе последните години много добри печалби, сега да е изправена на ръба на финансова криза, коментира Димитър Анестев.

Първата причина е свързана с топлофикациите. "Булгаргаз" търси стотици милиони левове от ТЕЦ-овете и "Кремиковци", за да заплати авансово доставките на природен газ от Русия за тази зима.

Втората причина е подписаният в края на 2006 година нов договор между България и Русия за газови доставки. Нека си припомним какво коментираха през зимата на 2006 година "Газпром" и тогавашния енергиен министър Румен Овчаров и как новият договор е в интерес на двете страни.

"Рамката е такава, че в следващите шест години българската страна ще бъде подготвена за някакво постепенно увеличение. Затова тука няма да има абсолютно никакви сътресения за икономиката ви. Най-вече заради дългосрочния характер на споразумението, което подписахме. От тук нататък отношенията между производителя и потребителя ще са абсолютно пазарни", заяви тогава Алексей Милер.

"Следващите шест години българската икономика и предприятията ще може да имат и ползват преференциални цени на газа, така все още ще имаме доста повече конкурентни преимущества пред своите конкуренти", коментира преди години Румен Овчаров.

Какви промени настъпиха, за да се заговори за газова криза у нас?

До 2007 г. България получаваше природен газ при много по-изгодни условия. "Газпром" си плащаше за транзита на руски газ през България към съседните ни държави в натура с природен газ. Уловката бе, че горивото се таксуваше на много ниска базова цена - 170 долара за хиляда кубични метра - доста по-евтина от сегашната международната пазарна цена.

След като газта поскъпна драстично, руският монополист пресметна, че договорът вече не е изгоден, и настоя той да се предоговори за срок до 2030 година. От 2007 г. "Газпром" плаща транзита не с газови доставки, а с пари в брой. Същевременно обаче цената на природния газ на България до 2013 година трябва да се изравни с реалните пазарни цени.

Точните срокове и условия за поскъпване на газа знаят няколко души в държавата и е предмет на строго пазена търговска тайна между "Булгаргаз" и "Газпром". Очевидно обаче, този договор не е толкова печеливш за нашата страна.

Третата причина е, че на всеки три месеца "Булгаргаз" иска поскъпване на газта, но държавата не им разрешава. Държавата принуждава холдингът да субсидира цената с парите от транзитните такси, които ни плаща Русия. За потребителите това е много добре - ползват по-евтина газ, отколкото тя реално струва. Лошото обаче е, че така дружеството остава без финансови резерви и средства да поддържа газопреносната мрежа.


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст