1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Топ 5 събития на високосна година, променили света

Топ 5 събития на високосна година, променили света

Има само около 25 високосни дни на всеки век, а тези забележителни събития са се случили в един от най-редките дни - на 29 февруари

На всеки четири години най-краткият месец в годината става малко по-дълъг. Идеята за добавяне на един ден към годината, за да се отчете неточното въртене на Земята около Слънцето, съществува от хилядолетия. Самите високосни дни започват да се добавят към Григорианския календар, когато е реформиран през 1582 г.

Това означава, че може да има само около 25 високосни дни на всеки век, а тези забележителни събития са се случили в един от най-редките дни на 29 февруари.

  • 29 февруари 1692 г.: Започват първите арести и процеси за вещиците в Салем

Истерията с магьосничеството от XVII век, обхванала колониална Америка, започва на високосния ден през 1692 г.  с издаването на заповеди за арест на три жени: Сара Гуд, Сара Осбърн и Титуба.

Арестите на жени през 1692 г. по подозрение за магьосничество са първите от стотиците, довели до екзекутирането на 19 души – повечето от които жени – чрез обесване.

Грозната глава от американската история в крайна сметка става известна като процесите по гоненията на вещиците от Салем и остава трайна част от наследството и идентичността на района на Нова Англия на около 20 мили североизточно от Бостън.

  • 29 февруари 1996 г.: Приключва обсадата на Сараево

В продължение на близо четири години кървавото разпадане на Югославия доведе до продължителна обсада и нападение над Сараево.

Откъснати от външния свят, около 350 хил. души бяха в капан за 1425 дни в столицата на Босна и Херцеговина, докато босненските сили ги подлагаха на ежедневен обстрел и снайперистки атаки. Голяма част от Европа беше потопена в конфликта, който беше белязан от етническо прочистване и военни престъпления, докато съперничещи етнически, религиозни и политически групи се сблъскаха.

Едва след кулминацията на войната в клането в Сребреница през 1995 г., обсадата най-накрая приключва година по-късно на 29 февруари 1996 г. Дори днес това все още бележи най-дългата обсада на столица в историята на съвременната война, според History.com.

Снимка: Reuters

  • 29 февруари 1940 г.: Първият чернокож актьор печели Оскар

Хати Макданиел стана първият чернокож, спечелил Оскар по време на церемония, проведена на Високосния ден през 1940 г. Освен първият чернокож актьор, тя влиза в историята и като първата чернокожа жена, спечелила Оскар. Дори и днес нейната победа за най-добра поддържаща женска роля в „Отнесени от вихъра“ е един от най-важните моменти в историята на Оскарите.

През тази година Оскарите се провеждат в хотел без чернокожи и след като получава наградата си, Макданиел, е принудена да седне на отделна маса, далеч от останалата част от актьорския състав на „Отнесени от вихъра“.

  • 29 февруари 1504 г. Христофор Колумб, блокиран в Ямайка, използва предсказаното лунно затъмнение, за да изплаши враждебно настроените местни жители и да ги накара да осигурят храна за екипажа си.

Според Space.com, Колумб, който знаел за затъмнението, след като прочел астрономическите таблици на Региомонтан, се обърнал към вожда на племето араваки и казал, че неговият християнски бог, като наказание за недоволството му от местното население, ще „заличи“ луната на 29 февруари. Синът на Колумб, Фердинанд, казва, че араваките са били ужасени от тази гледка и „със силен вой и оплакване са тичали от всички посоки към корабите, натоварени с провизии, умолявайки адмирала да ги пощади.

Снимка: btvnovinite.bg

  • 29 февруари 1936 г.: Ленинградският медицински институт "Павлов" запазва мозъка на Иван павлов 2 дни след смъртта му

Павлов е първият учен, който описва явлението, известно днес като условен рефлекс, и доказва биологичните основи на психичната дейност. Изследователят е високо ценен. През 1904 г. той получава Нобелова награда за физиология/медицина за изследването си върху храносмилането.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии