Какво представляват фантастичните цветни диаманти?

Те са във всички нюанси на дъгата и са наистина красиви

 

Чували ли сте за луксозни цветни диаманти?! Те са във всички нюанси на дъгата и са изключително редки. Само един от всеки 10 000 карата е диамант с естествен цвят.  

Какво представляват фантастичните цветни диаманти? 

Естествено срещащите се диаманти с фантастични цветове са сред най-редките видове диаманти. Поради това те са и по-скъпи от обикновените. 

В наши дни се предлагат и отгледани в лаборатория диаманти с фантастични цветове. Те обикновено са по-евтини и в някои случаи изглеждат толкова добре, колкото естествените версии, заради което стават все по-популярен избор за годежни пръстени.  

Какво причинява цвета на диамантите?  

Структурните нередности, микроелементите и радиацията могат да накарат диамантите да придобият определен цвят. Пример: естествените жълти диаманти съдържат азот, който абсорбира синята светлина. Сините обикновено включват и следи от бор. Това е рядък елемент, който замърсява обичайната структура на кристална решетка на диаманта. Елегантните зелени диаманти са дело на радиация, изместваща въглеродните атоми в кристалната структура.  

Все още не е известно как розовите и червените диаманти получават цвета си. Има недоказана теория, че мутация в кристалната решетка променя молекулярната структура на скъпоценния камък. 

 

Как се класифицират луксозните цветни диаманти? 

Гемологичният институт в САЩ, известен също като “GIA”, е създал широко използвана система за класифициране на диаманти и подрежда безцветните диаманти в цветова гама, наречена “DZ”. Към нея учените са добавили и система за класифициране на цветни диаманти, за да включват девет различни цветови описания. Те са подредени по интензитет - бледо, много светло, светло, изискано светло, изискано, изискано тъмно, изискано дълбоко, изискано интензивно и изискано ярко.  

В допълнение, красивите цветни диаманти се класифицират по три критерия: 

- Оттенък – това е основният цвят на диаманта. GIA разпознава 27 различни нюанса.  

- Наситеност – определя дълбочината и силата на оцветяването на всеки диамант; 

- Тон – отнася се до това колко светъл или тъмен е диамантът;  

Кой е най-редкият цвят за диамант? 

Червените диаманти се считат за най-редките. Има само около 20-30 истински червени диаманта, за които е известно, че съществуват по целия свят. Повечето от тях са с размер под половин карат.   

Розовите и сините също са изключително редки. Всяка година се продават само 2 до 4 важни сини диаманта.  

Кафявите, жълтите, сивите и черните диаманти са най-често срещаните. Символичният жълт диамант е 114-каратов, сертифициран от GIA. Един от най-големите старо шлифовани "Fancy Vivid" жълти диаманти в историята, той има и най-редкия жълт цвят. Жълтият диамант на Тифани е друг такъв прекрасен пример.  

Кой цвят диамант е по-скъп? 

Най-скъпият цветен диамант е червеният. Това се дължи на изключителната рядкост на този скъпоценен камък. Червените диаманти се срещат само в интензитета "Fancy". Един от най-известните е "DeYoung Red Diamond". Това е третият по големина червен диамант - с тегло от 5.03 карата и единственият изложен пред обществеността. Продавачът на бижута от Бостън Сидни ДеЯнг го купува на пазара, където е представен като гранат. Можете да му се полюбувате в Залата със скъпоценни камъни в института “Смитсониън”. “Mousaieff Red” е 5.11 каратов чист червен диамант, закупен за над $1.6 млн. за карат. 

Цени на луксозни цветни диаманти 

Цената на луксозните цветни диаманти зависи от интензивността на цвета им, теглото на карата и скъпоценния камък. Освен това, ако диамантът има вторичен цвят, той обикновено ще струва по-малко от диамант с чист цвят. 

 

Докато интензитетът на цвета е ключовият фактор при определянето на цената на изискан диамант, има три други важни елемента: 

- Карат – това е теглото на диаманта, а не неговия размер. Колкото повече карати, толкова по-висока е цената като цяло. Така че 0.5 карата изящно оцветени диаманти са сравнително достъпни, докато 3 карата и повече са изключително скъпи. 

- Чистота – структурното съвършенство на скъпоценния камък е увеличено 10 000 пъти, за да се провери вътрешната чистота. 

- Изрязване – начинът, по който един диамант е полиран, може да увеличи максимално неговия блясък и цвят. Обикновено цветните диаманти се шлифоват във възглавнички, круши или сияещи стилове, които подчертават най-добрите им качества.  

Цените на естествените фантастични цветни диаманти започват от около $4320 на карат. Кафяво-оранжевите диаманти струват около $28 080 за карат, докато наситено сините диаманти са на цена от около $38 880 на карат, а светло-розовите диаманти са приблизително $43 200 за карат. 

Създадените в лаборатория фантастични цветни диаманти 

Синтетичните диаманти са много по-евтини от естествените изящни цветни диаманти. Процесът на тяхното създаване от въглерод отнема няколко седмици, в сравнение с милиардите години за естествените диаманти. 

Тези лабораторно произведени диаманти имат абсолютно същите свойства като традиционните. Въпреки това, отгледаните в лаборатория са около 20% до 40% по-евтини от естествените им аналози. 

Известните изящни цветни диаманти 

Елегантните цветни диаманти са били ценени от кралски особи, знаменитости и колекционери от векове. Разбира се, не без причина! Има нещо наистина хипнотизиращо в уникалните нюанси, които тези камъни притежават. Някои от тях са продадени за астрономически суми. Ето и кои са те: 

  1. Черният диамант "Орлов"

Може би сте чували за 67.50-каратовия черен диамант "Орлов". Кръстен е на руската принцеса Надя Виегин-Орлов. Той е с шлифована възглавница и е поставен в огърлица от диаманти и платина.  

  1. Булгари Блу

Друг ефектен цветен диамант е Булгари Блу. Този пръстен с два камъка е даден на новия си собственик срещу сумата от $15.76 млн. в Ню Йорк през 2010 г. Той включва 10.95-каратов син диамант и 9.87-каратов G-цвят диамант. 

  1. Оранжевият диамант

Оранжевият диамант е най-големият от своя вид в историята, с тегло от 14.82 карата. Един от най-скъпите диаманти в света, той чупи световния рекорд за най-високата цена на карат на търг – $35.5 млн. 

  1. Сърцето на вечността

Рядък диамант, достигащ до 27.64 карата. Не е ясно на кого принадлежи, но през 2012 г. се появиха слухове, че боксьорът Флойд Мейуедър е закупил огърлицата за тогавашната си годеница Шантел Джаксън.  

  1. “Диамантът на надеждата”

“Диамантът на надеждата” има славата на един от най-красивите. Негови собственици са били Луи XIV, Луи XV и Джордж IV. Смята се обаче, че всеки, който докосне този уникален скъпоценен камък, ще бъде прокълнат. Достига до 45.52 карата и е дарен на института “Смитсониън” през 1958 г. от Хари Уинстън.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст