1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Какво е общото между Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и Хенри Форд?

Топ 5

Топ 5 нa компаниите, които промениха света

 

Кои са първите пет неща, без които не можете в ежедневието си? Дотолкова сме свикнали с тях, че дори не можем да си представим как би изглеждал светът без тях. Ето какво е общото между Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и Хенри Форд - идеите им промениха правилата на играта и светът като цяло.

Вижте топ 5 на компаниите, които промениха света

5. Facebook

Снимка: bTV

Facebook промени коренно начина, по който общуват хората по света. От проект за улесняване на комуникацията в общежитие до световен феномен с над 900 млн. потребителиFacebook стана по-голям отколкото изобщо някой някога си е представял.

Снимка: EPA

Днес платформата е пазар, сайт за запознанства, рекламен агент, източник на новини и цяла екосистема. Счита се, че Facebook дава изобщо началото на модерните социални медии. Най-зашеметяващото начинание несъмнено е създаването на Мета вселената. 

Компанията дори промени името си на Meta. Така компанията продължава да променя света по начини, които дори не сме подозирали.  

4. Apple 

Снимка: Reuters

iPhone, Mac, iPod технологии  с култов статут по целия свят. Apple промени изцяло пазара на телефони и позволи да носим в джоба си компютър.  Така в дланта на човек се побира телефон, музикален плеър, видео плеър, фотоапарат и конзола за игри. Компанията промени играта с пускането на iPhone на пазара на 29 юни 2007г.

Снимка: Reuters

До ден днешен пускането на следващ модел на култовия апарат води след себе си хора, чакащи на опашка и вълнение около спецификациите на новия продукт.

3. Google

Снимка: iStock

Умопомрачителна е мисълта, че Google получава повече от 99 000 търсения в секунда. Компанията промени света, като улесни достъпа до информация онлайн. Трудно е да си представим използването на интернет в свят без Google. Глобалната търсачка промени начинът, по който намираме информация, но днес Google е повече от тoва – Google drive, Google Meet, Google Translate и т.н. И да не забравяме Google Maps – представяте ли си да извадите хартиена карта докато шофирате?

2. Ford Motors

Снимка: Ford

Едва ли някой може да си представи какъв би бил светът днес, ако автомобилите не бяха толкова достъпни. Именно Ford Motors промени производството и позволи почти всички да имат автомобили. Днес заводите произвеждат коли за рекордно кратко време, тъй като са усвоили изкуството на поточната линия.

Преди компанията на Хенри Форд да въведе този подход, всички автомобили са правени по поръчка с различни части от различни магазини и производители. След това частите са събирани и сглобявани, за да се направи автомобил, които обаче е достъпен само за богатите. Основателят на Ford Motors осъзнава, че процесът отнема твърде много време.

Снимка: Ford

Тогава Хенри Форд решава да разработи завод за производство и сглобяване. Kомпанията произвежда рекордните 1,2 млн. бройки от Ford Model Ts за една година. Така автомобилите стават достъпни, а производството им се промени за винаги.

1. Microsoft

Снимка: Microsoft

Microsoft промени начина, по който се използват компютрите и изобщо начина, по който мислим за тях. Компанията извърши истинска революция и стои в основата на това днес не можем да си представим ежедневието без компютрите. Това е компанията с  най-значителен пазарен дял на компютърен софтуер и операционни системи.

Снимка: Getty Images

Подобно на други компании, които преобразиха света, Microsoft направи Бил Гейтс най-богатият човек в света за рекорден период от време. В света на технологиите Microsoft остава гигант.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии