1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Ford спира производството на суперавтомобил за 500 хил. долара

Технологии

Автомобилният производител от Детройт заяви, че 2022 Ford GT LM Edition ще бъде последният модел на автомобила

Ford Motor ще прекрати производството на своя суперавтомобил GT за 500 хил. долара по-късно тази година със специално издание на модела, отдаващо почит на състезателното му минало, съобщава CNBC. 

Автомобилният производител от Детройт заяви, че 2022 Ford GT LM Edition ще бъде последният модел на автомобила от трето поколение, който беше възроден през 2016 г., след като беше десетилетие извън пазара.

Ford каза, че ще бъдат произведени само 20 от автомобилите GT LM Edition. Доставките са планирани да започнат тази есен, като производството ще приключи по-късно тази година.

„Когато затваряме тази глава Ford GT, GT LM Edition ни даде шанс да влеем още повече сърце и душа от състезателна кола, като продължим да отдаваме почит към нашата победа в Льо Ман през 2016 г.“, казва глобалният директор на Ford Performance Motorsports Марк Ръшбрук.

GT е колекционерска кола, потопена в историята на състезанията. GT LM Edition отдава почит на общата победа на суперавтомобила от трето поколение в 24-те часа на Льо Ман през 2016 г., както и на Ford, който помита подиума, за да победи Ferrari, както е описано във „Ford vs. Ferrari” през 2019 г. — историята на известното френско състезание през 1966 г.

Настоящото поколение GT беше изненадващо разкритие на Северноамериканското международно автомобилно изложение през 2015 г. в Детройт. Ford пази колата в тайна дори в рамките на компанията, позволявайки само на избрани мениджъри и служители да работят по нея в невзрачно сутеренно помещение в сграда близо до централата в Диърборн, Мичиган.

Само 1350 от третото поколение GT, задвижвани от двоен турбокомпресор, 3,5-литров EcoBoost V-6 двигател с 660 конски сили и максимална скорост от 216 mph - са произведени от доставчика и производител Multimatic Inc. от Маркъм, Онтарио, през Канада.

Говорител на Ford отказа да коментира възможността за четвърто поколение GT в бъдеще. Той също така отказа да коментира цените на най-новия модел с ограничено издание, като каза, че цените на GT са започнали около 500 000 долара.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии