1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

5 начина да забогатеем по време на рецесия

Топ 5

Ето как да се възползваме от трудните за целия свят времена

Рецесиите са продължителни спадове в икономическата активност, обикновено свързани със спад на продажбите на дребно, по-ниско индустриално производство, намаляващи заплати и по-висока безработица. България, а и цяла Европа се намират в рецесия, а държавите непрекъснато пробват нови и нови мерки за справяне с тежката ситуация.

  • Има ли начин, въпреки трудното време, да извлечем някаква персонална полза?
  • Как да се възползваме от момента, без да се подлагаме на риск?

Добрата новина е, че ДА, можете да правите пари по време на рецесия. Спадовете в икономиката могат да осигурят много възможности за обикновените хора да увеличат своето богатство.

Инвестирайте в акции

Всеки инвеститор иска да купува на ниска цена и да продава на висока цена. Спадът на фондовия пазар по време на рецесия може да е подходящ момент за ловците на изгодни сделки. Инвеститорите, които искат да спечелят евтино акции, може да искат да бъдат предпазливи и да се съсредоточат върху компании, които могат да процъфтяват по време на рецесия.

Уорън Бъфет, например, се зареди с акции на хранителния гигант Kraft Foods (който по-късно се сля с Heinz, за да създаде Kraft Heinz) и електрическата компания NRG Energy (NRG) по време на Голямата рецесия от 2008 г., пише moneywise.com.

Според Hartford Funds S&P 500 всъщност е спечелил средно 3,7% по време на 13-те рецесии от 1945 г. насам.

Нямате нужда от много пари, за да започнете да инвестирате. Някои инвестиционни приложения дори ви позволяват да купувате части от акции с толкова пари, колкото сте готови да похарчите.

Инвестирайте в недвижими имоти

Недвижимите имоти предлагат друга потенциално доходоносна възможност по време на рецесия.

Рецесията не означава непременно, че ще видим спад в цените на имотите. Но един специфичен фактор може да възпре възходящата инерция на пазара на недвижими имоти: лихвените проценти.

В момента Фед повишава агресивно референтните си лихвени проценти, за да укроти рязко нарастващата инфлация. По-високите лихви са лоша новина за недвижимите имоти. Когато цената на заема е висока, това кара хората да се замислят дали да получат заем за закупуване на жилище или инвестиционен имот.

Магнатът на недвижими имоти Сам Зел, известен също като "Гробовия танцьор", направи състояние от закупуване на имоти, когато никой друг не искаше. През 1973 г., когато икономиката изпадна в рецесия, пазарът на недвижими имоти се срина, тъй като много заеми изпаднаха в неизпълнение. В тази среда Зел успя да придобие портфолио от висококачествени имоти със значителна отстъпка.

Снимка: iStock

Ако сте гледали инвестиционни имоти през последните години, отдръпването на цените, предизвикано от рецесията, може да осигури добра входна точка.

В наши дни новите услуги ви улесняват да влезете в играта с недвижими имоти, независимо колко голям (или малък) е бюджетът ви.

Станете предприемач

Не всеки иска да започне собствен бизнес. Но според The Economist 47% от милионерите са собственици на бизнес.

Да бъдеш предприемач не е лесно и идеята за изграждане на бизнес в рецесия, когато други бизнеси може да се затварят, може да изглежда обезсърчително. Но да вървиш срещу стадото има своите предимства.

„Точно сега е моментът да се възползвате от едно открито поле. Вашите конкуренти се отдръпват – харчат по-малко пари за маркетинг и реклама“, казва Чарлз Годе, главен изпълнителен директор на агенцията за бизнес консултанти и коучинг Predictable Profits. Някои започнаха да съкращават служители. Други са доволни да седят и да се надяват на най-доброто. Когато има по-малко конкуренция, имате по-добър шанс да заемете позиция на пазара.

Няма магическа формула за бързо забогатяване. Независимо дали инвестирате в акции, недвижими имоти или стартирате собствен бизнес, важно е първо да направите проучване и да оцените финансовото си състояние.

Диверсифицирайте инвестиционното си портфолио

Също така е важно да имате диверсифицирано портфолио, за да се предпазите от потенциални загуби. Това означава да инвестирате в комбинация от класове активи, като акции, облигации и недвижими имоти, за да минимизирате въздействието на спад на всеки един пазар. Освен това наличието на солиден фонд за спешни случаи може да осигури финансов буфер в случай на неочаквани разходи или загуба на работа.

Снимка: Getty Images

Търсете начини да спестите пари

Доброто финансово управление е важна стъпка в изграждането на богатство, особено по време на рецесия. Това означава да живеете според възможностите си, да избягвате ненужни дългове и да заделяте спестявания за спешни случаи. Помислете за намаляване на несъществени разходи, договаряне на по-ниски цени от доставчици или преминаване към опции с по-ниска цена за неща като застраховка или телевизия.

Предприемайки тези стъпки, можете да се предпазите от финансови неуспехи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии