1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Кога би имало реална заплаха за валутния ни борд?

Кога би имало реална заплаха за валутния ни борд?

Икономисти казват кои са пробойните в икономиката ни

Докладът на финансовото министерство е нещо, което се случва всяка година по това време. Това е доклад, в който министърът дава насоки и препоръки как да се подобри икономиката на страната. Няма нищо извънредно в този доклад", обяви в студиото на "Тази сутрин" по бТВ икономистът Лъчезар Богданов. 

По думите м, дебатът в момента е как да направим бюджет с нисък дефицит и е хубаво, че министерството ще предложи мерки.

"Докладът е много повече политически отколкото експертен. Няма нищо за приходите в бюджета. Имаме срив от 22% на митата, 10" на акцизите и 10% на корпоративния данък. Това означава че няма изпълнение на приходната част на бюджета", каза икономистът Евгений Кънев.. 

Той е категоричен, че не може да чертаем негативни сценарий при положение, че имаме рекорден фискален резерв, рекорден износ

"Министерството на финансите сигнализира за проблеми от много време. Тук особеното е, че когато такъв доклад се показва по време на предизборна кампания, никой няма да каже- "да, трябва да се орежат разходите", коментира икономистът Михаил Кръстев.

Според него е неуместно финансовото министерство да пише заплашително. За никого не е тайна, че високите дефицити означават проблем за паричния съвет, в който се набираме и за борда. Затова откакто имаме борд, се спазва фискална дефицит. Ако дълго време правителствата отпуснат разходната част, това разбира се би било проблем за борда.

"Големият проблем на България е инфлацията, но имаме и друг голям проблем и това е дефицитът. Ние направихме една стъкмистика, така че да успеем да покрием критерия за дефицита под 3%, като отложихме капиталови разходи. Това не може да се случи и тази година. Ще трябва някак да приведем този дефицит реално под 3%", обясни Кръстев.

Повече, гледайте във видеото!

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии