1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Цените на имотите се успокоиха, очаква се да падат

БГ Бизнес

Според брокери балонът вече се пука

Вече е налице тенденция за успокояване и спиране на ръста на цените на имотния пазар в София, отчитат брокери. 

"Успокоението на цените на имотите започна още в края на миналата година и началото на тази, като се забелязва намаление на броя на сделките. Това от своя страна винаги довежда до успокояване на цените.", казва Владислав Иванов, търговски и финансов консултант в областта на недвижимите имоти, според когото бумът в покупко-продажбата през последните години ще доведе до намаляване на цените, пише БНР.

"На пазара ще има повече имоти, отколкото хора, които биха желали да ги наемат и от там вече на човек, когато му трябват пари, той ще трябва да продава и ще излязат на пазара повече имоти, така, че нормален икономически цикъл е винаги цените да падат и аз съм убеден, че в следващите няколко години ще бъдем свидетели на това", допълни Иванов.

Снимка: iStock

Панелните жилища запазват стойността си заради добрата им локация и т.нар. реална квадратура, т.е. не се плаща допълнително за общи части.

Предпочитанията към типа жилище е в пряка зависимост от целите на купувачите: "Обикновено семействата към днешна дата предпочитат да закупуват тристайни апартаменти. Това не са инвестиционните имоти. Тези, които ги търсят с цел инвестиция, предпочитат да закупуват едностайни и двустайни, тоест в зависимост от целите са и предпочитаните имоти". 

Към момента инвеститорите се въздържат от започване на нови големи проекти, твърди Иванов. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии