1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

За първи път у нас: Ученици ще имат учебници с добавена реалност (ВИДЕО)

За първи път у нас: Ученици ще имат учебници с добавена реалност (ВИДЕО)

С тази функционалност те ще могат да възприемат учебното съдържание по по-интерактивен и иновативен начин

От тази учебна година учениците ще разполагат с учебници с добавена реалност, одобрени от Министерството на образованието и науката. Това са учебниците по математика и география за 5. и 6. клас, създадени от издателство Клет България. Добавената реалност е начин за взаимодействие на хората със света около тях и осигурява интересен достъп до знания, казват от издателството. 

Софтуер, създаден от ученици за ученици 

Екипът, създал технологията, се състои от трима млади предприемачи: Димитър Костадинов, студент в Royal Holloway University; Огнян Траянов, студент в Union College; Виктор Неделчев, ученик в 12 клас в Американския колеж в София.  

"Целта не е да заменяме учебника, а да направим симбиоза", казва Димитър Константинов.  

След като се заражда идеята за дигитализация в учебниците, младежите участват с нея на ИТ олимпиада, където се наблюдава голям интерес към продукта. Следващата стъпка са открити уроци в училищата, където приложението също пробужда голям интерес и сред учениците. 

Как работи?

Образователният софтуер използва функциите на добавената реалност. След сканиране на страница от учебник възпроизвежда 3Д модел, видео, аудио файл, анимация или игра. По този начин технологията прави образователния процес по-интересен и достъпен за учениците. 

Защо точно по тези предмети? 

Целта е онагледяване и по-лесно възприемане на изображения и модели. В математиката служи за визуализация на триизмерни тела, които учениците не могат да си представят как да начертаят - обекти, които се демонстрират сложно и изискват абстрактно мислене. 

Предметът география пък е избран, защото изисква много повече визуализация. Проектът е пилотен, но се очаква да продължи да се развива

Използването на добавена реалност позволява наслагването на дигитално съдържание върху това, което камерата засича, и така се изгражда дигитално разширена версия на печатния учебник.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии