1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Защо Илон Мъск съди Сам Алтман?

Технологии

Мъск напусна OpenAI през 2018 г.

Илон Мъск съди OpenAI и нейния главен изпълнителен директор Сам Алтман, твърдейки, че партньорството на производителя на ChatGPT с Microsoft застрашава първоначалната му мисия с нестопанска цел, пише Business Insider. 

"OpenAI, Inc. е трансформирана в затворена дъщерна компания със затворен код, дъщерна компания на най-голямата технологична компания в света: Microsoft", твърдят адвокатите на Мъск.

Те добавиха: "Под ръководството на новия си управителен съвет тя не само разработва, но и усъвършенства AGI, за да максимизира печалбите на Microsoft, а не в полза на човечеството." 

В съдебния иск е посочен и съоснователят на OpenAI Грег Брокман. Адвокатите твърдят, че преминаването на компанията към подразделение с ограничена печалба нарушава договора, според който тя е компания с нестопанска цел, както е създадена за първи път в края на 2015 г.

Тя е основана от Алтман, Мъск и Брокман през декември 2015 г. като изследователска лаборатория с нестопанска цел. Мъск напусна OpenAI през 2018 г.

Адвокатите също така твърдят, че OpenAI пази GPT-4 "в пълна тайна" и че AGI "представлява особено остра и вредна опасност за човечеството", когато е в ръцете на компания с идеална цел като Google. 

Microsoft е инвестирала милиарди в OpenAI от 2019 г. 

През януари главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че няма проблеми със структурата на собствеността на OpenAI и просто иска производителят на ChatGPT да има "добро управление", а не контрол върху компанията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии