1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Тази страна промени законите за движение, за да позволи роботи да доставят храна

Тази страна промени законите за движение, за да позволи роботи да доставят храна

Uber Eats е първата компания, която започна редовни доставки с роботи тук

„Внимание: робот!“ чурулика зеленото самоуправляващо се превозно средство за доставка, докато пътува по улицата към ресторант за свински котлети в Токио, за да вземе храна, поръчана през приложението на Uber Eats.

От тази седмица компанията стартира доставки с роботи в малък район в Токио, казва AFP.

Снимка: Twitter@yamaguc_k

Страната, изправена пред нарастващ недостиг на работна ръка, промени законите за движение миналата година, за да позволи роботи да доставят различни продукти по обществените улици, а други компании, включително Panasonic, също изпробват нови машини за транспортиране на стоки.

Роботите, във формата на кутия, на Uber Eats имат квадратни фарове вместо очи и три колела от всяка страна, за да навигират разстоянието си от бордюрите, докато изчисляват маршрутите сами, използвайки сензори, за да избягват пешеходци и други препятствия. Те са разработени от Mitsubishi Electric и американската стартираща компания Cartken.

 

В момента те се движат с до 5,4 километра в час и имат мигащи светлини около капака. Докато тече тестовият период с тях ще се движи и „човешки оператор“ в случай на проблем.

Потребителите на приложението трябва да чакат навън, докато роботът пристигне, но един ден той може да дойде до вратата им.

„Преминаването чак до етажа на офиса, до точния апартамент... може да бъде полезно в някъде като многоетажни сгради в Токио“, каза Оо, директор пазарни операции в Uber Eats Japan.

По думи на компанията шофьорите „не трябва да се притесняват“, защото „дори след 5, 10 години винаги ще има работа за доставчиците на храна в платформата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии