1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Под 40 хил. долара: Tesla ще произвежда Cybertruck от края на 2023 г.

Стартирането на производство би означавало, че Tesla няма да регистрира приходи от него до началото на 2024 г.

 

Tesla има за цел да започне масово производство на своя камион Cybertruck в края на 2023 г., две години след представянето му през 2019 г., казва Reuters.

Tesla съобщи миналия месец, че подготовката за изграждането на новия модел с „ранно производство“, което трябва да започне в средата на 2023 г. ще започне в завода в Остин, Тексас.

Снимка: Tesla

„Ние сме в "последната обиколка" до производството на Cybertruck“, каза Мъск по време на конферентен разговор с финансови анализатори.

Стартирането на производство на остроъгълния електрически камион би означавало, че Tesla няма да регистрира приходи от него до началото на 2024 г. за пълно тримесечие, при производство на нов модел, смятан за ключов за нейния растеж.

Това също би означавало чакане от още една година за приблизително стотици хиляди потенциални купувачи, които са платили 100 долара, за да резервират Cybertruck в едно от най-дългоочакваните и внимателно проследявани пускания на електрическо превозно средство досега.

Снимка: Tesla

Окончателна цена за Cybertruck все още не е обявена. 

През 2019 г. Tesla тръбеше, че може да произведе превозното средство на първоначална цена под 40 000 долара, но оттогава цените на новите превозни средства се повишиха и Tesla повиши цените в цялата си гама.

Мъск представи Cybertruck през 2019 г., когато дизайнерът на автомобила е счупил предполагаемите нечупливи прозорци на „бронираното стъкло“. Оттогава компанията измести сроковете за производство три пъти: от края на 2021 г. до края на 2022 г., след това до началото на 2023 г. и последно до средата на 2023 г. 

Пускането на Cybertruck ще позволи на Tesla да участва в един от най-печелившите сегменти на американския пазар и конкурент на електрическите пикапи на Ford Motor и Rivian Automotive, и двете от които пуснаха модели в ограничен брой.

През януари Мъск посочи проблемите с доставките като причина за отлагането на пускането на камиона през 2023 г.

Снимка: Reuters

През май Tesla спря да приема поръчки за Cybertruck извън Северна Америка. Тогава Мъск каза, че компанията има „повече поръчки за първите Cybertrucks, отколкото бихме могли да изпълним за три години след началото на производството“.

Производителите на автомобили често увеличават производството бавно за изцяло нов модел като Cybertruck.

Анализатори също така предупредиха, че отслабващата глобална икономика ще започне да натежава върху продажбите на Tesla, която досега е успявала да продаде всяка своя кола. Мъск каза, че очаква предстоящата рецесия да продължи "вероятно до пролетта на 24 г."

IDRA Group, италианската компания, произвеждаща Giga Press, която ще се използва за леене на части за Cybertruck, каза в публикация в LinkedIn миналата седмица, че 9000-тонната машина за производство на части за камиони е опакована и готова за изпращане.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии