1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Mercedes и Rivian планират да правят ванове заедно в Източна Европа

Технологии
 

Споразумението е рядък пример за сътрудничество между традиционен производител на автомобили и новопоявил се конкурент

Mercedes-Benz и Rivian заявиха, че ще се обединят, за да създават електрически ванове в Европа, рядък пример за сътрудничество между утвърден производител на автомобили и нов конкурент на пазара, казва New York Times.

Mercedes каза, че компаниите ще построят фабрика в Източна Европа в един от обектите на германската компания в региона. Основният завод на Mercedes в Източна Европа е в Кечкемет, Унгария, югоизточно от Будапеща.

Mercedes и Rivian ще произвеждат различни продукти в завода и ще ги продават отделно, каза Матиас Гайзен, ръководител на Mercedes-Benz Vans. Основната цел на съвместното предприятие е да се споделят 50/50 производствените разходи, каза той. Но Гайзен не изключи, че двете компании ще споделят и обменят опит.

Със своите десетилетия опит в производството, Mercedes потенциално може да помогне на Rivian да преодолее проблемите, които има при масовото производство на автомобили. От своя страна, Rivian, производител на електрически пикапи, S.U.V. и ванове, може да е в състояние да предложи технология на Mercedes за батерии и софтуер.

Утвърдени производители на автомобили обединяват сили с производителите на батерии, докато се опитват да се конкурират с компании като Tesla и Rivian, които не произвеждат нищо друго освен електрически превозни средства. Сътрудничеството между новатор на електрически превозни средства и традиционен производител на автомобили като Mercedes, който е на пазара от XIX век, е необичайно.

Снимка: Reuters

Amazon, инвеститор в Rivian, е поръчал 100 хил. електрически вана от компанията, но Rivian се бори да ги произведе достатъчно бързо. Mercedes заяви, че иска производството на ванове да бъде изцяло електрическо и че няма да въвежда никакви нови проекти с двигатели с вътрешно горене след 2025 г.

Превозните средства за доставка се считат за подходящи за захранване от батерии, тъй като те често изминават ограничени разстояния през деня и могат да презареждат през нощта.

Снимка: Reuters

Споразумението, обявено в четвъртък, е меморандум за разбирателство и двете компании все още трябва да изработят подробности и да подпишат договор, каза Гайзен. Производството в новото съоръжение ще започне след няколко години, съобщиха компаниите, без да дават по-точен график.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии