1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Ще забранят ли двигателите с вътрешно горене в ЕС?

Технологии

ЕС отложи ключово гласуване, заради възражения на Германия.

Европейският съюз отложи ключовото гласуване за ефективна забрана на автомобили с двигатели с вътрешно горене, след като Германия неочаквано изрази възражения в последния момент на фона на опасения за това как зелените планове на блока ще се отразят на автомобилната индустрия, съобщава БНР.

Представители на ЕС и Германия преговарят как да се постигне компромис относно разрешаване на използването на р.нар. "електрогорива" в нови автомобили след 2035 г., като има индикации от страна на Берлин, че все още може да бъде постигнато споразумение, което да позволи постепенното спиране на производството на автомобили с двигатели с вътрешно гориво.

Електрогоривата (e-fuels), известни също като синтетични горива, са вид заместващо гориво. Те се произвеждат с помощта на уловен въглероден диоксид или въглероден оксид, заедно с водород, получен от устойчиви източници на електроенергия като вятърна, слънчева и ядрена енергия.

Снимка: iStock

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц в кулоарите на заседанието на германския кабинет в неделя, когато вероятно ще бъде обсъдена темата.

"Противоречиво е, когато от една страна ЕК призовава за високи цели за опазване на климата, но от друга страна затруднява постигането на тези цели чрез свръхамбициозна регулация", заяви в петък германският министър на транспорта Фолкер Висинг пред депутатите в долната камара на парламент в Берлин, добавяйки, че от изпълнителната власт на ЕС зависи да излезе с приложимо решение.

Снимка: iStock

Министрите от ЕС трябваше да гласуват във вторник за това, което трябваше да представлява рутинно одобрение на сделката, която блокът сключи миналата година за ефективна забрана от 2035 г. на нови превозни средства, работещи с двигатели с изкопаеми горива. Но Даниел Холмберг, говорител на Швеция, който държи Ротационното председателство на ЕС потвърди в "Twitter" за забавяне на гласуването и каза, че дипломатите ще се върнат към въпроса "своевременно".

Забавянето отразява опасенията, че Германия би се въздържала - ход, който може да провали зелените планове на блока, посочва Bloomberg, цитирайки лица хора, запознати с въпроса.

Германия търси гаранции, че Европейската комисия ще представи разпоредби за това как така наречените електрогорива могат да се използват в автомобили с двигатели с вътрешно горене след влизането в сила на забрата през 2035 г.

Проблемите в последния момент са изключително необичайни в законодателната дейност на ЕС, като се има предвид, че сделката между 27-те държави членки и европарламента беше постигната през октомври миналата година и предстоящото гласуване по принцип представлява формалност.

ЕК се мъчи да предложи решение, което да успокои Германия, което означава, че компромис все още е възможен, дори ако окончателното одобрение се забави.

Снимка: iStock

Декарбонизирането на транспорта се разглежда като ключов стълб на целите на блока за намаляване на емисиите с 55% през това десетилетие по пътя към климатична неутралност до 2050 г., но има опасения относно негативното въздействие върху доминиращата в блока автомобилна индустрия.

Снимка: iStock

Притесненията около прехода към електрически превозни средства станаха ясни миналия месец, когато Ford Motor Co. заяви, че ще съкрати около 3800 работни места в цяла Европа, като работниците в Германия и Обединеното кралство ще бъдат най-тежко засегнати.

Мнозина се съмняват, че електрогоривата са решението, тъй като те са значително по-скъпи от конвенционалните горива и в момента са много оскъдни. Също така се твърди, че такива горива трябва да се използват в авиацията, където е по-трудно да се намали декарбонизацията.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии