1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Поредна компания готви съкращения в заводите си в Европа

Свят

Атомобилният гигант планира да премести част от дейностите си в САЩ

Ford Motor Co. изглежда е поредната голяма компания, която се присъединява към продължаващите съкращения, планирайки да намали 3200 работните места в заводите си в цяла Европа, главно в Германия, съобщава БНР.

Снимка: Istock.com

Американската автомобилна компания също така планира да премести част от работата по разработването на продукти в Съединените щати.

Планираното намаляване на работната сила е част от усилията на компанията да намали разходите, за да се справи с продължаващите макроикономически условия на фона на опасенията от рецесия. Твърди се, че растящите разходи за материали за батерии за електрически превозни средства са основен проблем за Ford, като компанията си е поставил цел да постигне половината от глобалните продажби от електромобили до 2030 г.

Наскоро компанията заяви, че трябва да бъде по-конкурентоспособна, докато преминава към все по-голямо производство на електромобили и че този процес изисква структурни промени.

Ройтерс съобщи, че Ford планира да съкрати 2500 работни места в разработването на продукти и още 700 на административни длъжности, главно в Германия.

Ford информира работниците си в завода в Кьолн, където работят около 14 000 души, за плановете за съкращаване на работни места на заседания на работническия съвет. Освен това 3800 работещи в център за разработка в Меркенич също бяха информирани за плановете.

Ford е в дискусии с германските работнически съвети за вземане на решение. Междувременно синдикатът заяви, че планира да предприеме действия, ако Ford продължи с предложените съкращения.

През юни миналата година Ford предупреди за значителни съкращения на работни места в близко бъдеще в определени европейски заводи, тъй като преминаването към производство на електромобили ще изисква по-малко работни часове.

През август миналата година Ford съкрати 3000 свои работници и договорно наети служители, като същевременно определи структурата на разходите си като неконкурентоспособна в сравнение с други производители на автомобили.

Снимка: iStock

В края на 2021 г. Ford имаше 183 000 служители, напомня Ройтерс.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии