1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Поредна компания готви съкращения в заводите си в Европа

Свят

Атомобилният гигант планира да премести част от дейностите си в САЩ

Ford Motor Co. изглежда е поредната голяма компания, която се присъединява към продължаващите съкращения, планирайки да намали 3200 работните места в заводите си в цяла Европа, главно в Германия, съобщава БНР.

Снимка: Istock.com

Американската автомобилна компания също така планира да премести част от работата по разработването на продукти в Съединените щати.

Планираното намаляване на работната сила е част от усилията на компанията да намали разходите, за да се справи с продължаващите макроикономически условия на фона на опасенията от рецесия. Твърди се, че растящите разходи за материали за батерии за електрически превозни средства са основен проблем за Ford, като компанията си е поставил цел да постигне половината от глобалните продажби от електромобили до 2030 г.

Наскоро компанията заяви, че трябва да бъде по-конкурентоспособна, докато преминава към все по-голямо производство на електромобили и че този процес изисква структурни промени.

Ройтерс съобщи, че Ford планира да съкрати 2500 работни места в разработването на продукти и още 700 на административни длъжности, главно в Германия.

Ford информира работниците си в завода в Кьолн, където работят около 14 000 души, за плановете за съкращаване на работни места на заседания на работническия съвет. Освен това 3800 работещи в център за разработка в Меркенич също бяха информирани за плановете.

Ford е в дискусии с германските работнически съвети за вземане на решение. Междувременно синдикатът заяви, че планира да предприеме действия, ако Ford продължи с предложените съкращения.

През юни миналата година Ford предупреди за значителни съкращения на работни места в близко бъдеще в определени европейски заводи, тъй като преминаването към производство на електромобили ще изисква по-малко работни часове.

През август миналата година Ford съкрати 3000 свои работници и договорно наети служители, като същевременно определи структурата на разходите си като неконкурентоспособна в сравнение с други производители на автомобили.

Снимка: iStock

В края на 2021 г. Ford имаше 183 000 служители, напомня Ройтерс.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии