1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Германия ще продължи да продава коли с двигатели с вътрешно горене след 2035 г.

Свят

Това заяви финансовият министър на страната

Германия няма да забрани продажбите на нови превозни средства, задвижвани с двигатели с вътрешно горене, в Европейския съюз след 2035 година. Това стана ясно от думи на германския финансов министър Кристиан Линднер, който изрази съпротивата на своята Свободна демократическа партия (СДП) към решението да бъде издадена забрана, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

"Нашата цел е новите автомобили с двигатели с вътрешно горене да бъдат регистрирани в Германия и след 2035 г.", е казал финансовият министър, след което е уточнил: "Тези превозни средства обаче трябва да се движат с щадящо климата екологично гориво".

Той е повторил коментарите по въпроса, отправени от други членове на неговата партия по-рано тази седмица, които предупредиха, че няма да подкрепят плана на Европейската комисия да забрани регистрациите на всички нови автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Свободна демократическа партия е най-малката от трите партии, които съставляват коалиционния германски кабинет.

Новорегистрираните превозни средства с подобни двигатели ще бъдат рядкост след 2035 г., е казал още Линднер. В световен мащаб обаче, тъй като тази технология ще продължи да бъде важна, страна износител на автомобили, каквато е Германия, трябва да запази необходимия опит в тази област.

"За съжаление, Европейската комисия не направи никакви усилия да обмисли сериозно изключения от забраната за двигателите с вътрешно горене, които работят с екологични горива", е казал Линднер.

Позициите на партиите от германското управляващо мнозинство по въпроса се различават. Те имат време да постигнат съгласие до вторник, 7 март, за когато е насрочено гласуването за забраната за регистрация на нови бензинови и дизелови автомобили след 2035 година.

Вижте още едно технологично предложение за начин на транспорт: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии