1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Tesla може да ти смаже пръстите: Изтеглят над 1 млн. коли на компанията

Технологии
 

Проблемът е идентифициран при тестове през август

Tesla изтегля близо 1,1 милиона автомобила в САЩ, тъй като системата за автоматично обръщане на прозорците може да не реагира правилно след откриване на препятствие, което увеличава риска от нараняване и прищипване на пръстите, казва Reuters.

Производителят на електрически превозни средства съобщи на Националната администрация за безопасност на движението по магистралите (NHTSA), че ще извърши софтуерна актуализация по въздуха на системата за автоматично обръщане на прозорците. Изземването обхваща някои превозни средства Модел 3 от 2017-2022 г., Модел Y от 2020-2021 г. и Модел S и Модел X от 2021-2022 г.

Tesla съобщи, че не знае за никакви гаранционни претенции, полеви доклади, катастрофи, наранявания или смъртни случаи, свързани с изтеглянето.

Затварящ се прозорец без подходяща автоматична система за обръщане може да упражни прекомерна сила, като прищипе шофьор или пътник преди да се прибере, увеличавайки риска от нараняване.

Според NHTSA превозните средства не отговарят на изискванията на федералния стандарт за безопасност на моторните превозни средства за електрически прозорци.

Tesla каза, че по време на тестването на продукта през август служителите са идентифицирали производителността на системата за автоматично обръщане на прозорец, която е имала „по-големи от очакваните вариации в отговор на откриване на прищипване“.

След обширни допълнителни тестове Tesla установи, че производителността на процорците в превозните средства не отговаря на изискванията на системите за автоматично обръщане.

От 13 септември превозните средства в производство и в процес на предварителна доставка са получили софтуерна актуализация, която задава работата на електрически прозорци според изискванията.

Актуализацията на софтуера „подобрява калибрирането на поведението на системата за автоматично обръщане на прозорците на автомобила“, каза Tesla.

Акциите на Tesla паднаха с 3,5% в търговията в четвъртък следобед.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск разкритикува описанието на случая като "изтегляне".

„Терминологията е остаряла и неточна. Това е малка актуализация на софтуера по въздуха. Доколкото ни е известно, няма наранявания до този момент“, каза той.

И NHTSA, и Tesla посочиха в документи, че кампанията е "изтегляне".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии