1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Испания забрани проекта на Сам Алтман за сканираща очите орбита - защо?

Технологии

Worldcoin предоставя на проверените потребители цифрова идентичност, известна като World ID

Футуристичният проект Worldcoin на Сам Алтман беше забранен в Испания, съобщава Business Insider. 

Испанският регулатор за защита на данните AEPD изрази опасения относно проекта за сканирането на ириса на очите на Олтман и нареди на Worldcoin незабавно да преустанови събирането на лична информация в страната за поне три месеца. 

Регулаторът нарече този ход "предпазни мерки, целящи незабавното прекратяване на дейностите по обработване, за да се предотврати евентуално предаване на данни на трети страни и да се гарантира основното право на защита на личните данни".

В отговор на забраната Worldcoin обвини регулатора, че "разпространява неточни и подвеждащи твърдения за нашата технология". 

"Жалко е, че испанският орган за защита на данните (AEPD) заобикаля установените процедури по GDPR с днешните си действия, които са ограничени до Испания, а не до по-широкия ЕС", казва пред Business Insider Яник Прейвиш, служител по защита на данните във фондация Worldcoin.

"Благодарни сме, че сега имаме възможност да помогнем на AEPD да разбере по-добре важните факти по отношение на тази съществена и законна технология", добави той.

Футуристичната технология бе забранена, заради изискването потребителите да сканират ириса на окото си чрез голямо сребърно кълбо. Сканирането се използва за верифициране на потребителите за проекта за криптовалута, чиято цел е "разграничаване на хората от изкуствения интелект онлайн, като същевременно се запазва неприкосновеността на личния живот".

Worldcoin предоставя на проверените потребители цифрова идентичност, известна като World ID.

За Алтман проектът е жизненоважно средство, което позволява на потребителите да предоставят "доказателство за личност" онлайн в условията на възход на съдържанието, генерирано от изкуствен интелект. 

Алтман и съоснователят му Алекс Блания също така казват, че ако проектът е успешен, той може "драстично да увеличи икономическите възможности".

Някои потребители обаче имат опасения относно неприкосновеността на личния живот във връзка с използването на биометрични данни в проекта. Worldcoin се опита да увери потребителите, че биометричната информация се изтрива, след като бъде качена. 

Въпреки това проектът се сблъска с предизвикателства от началото на разпространението си и за кратко беше подложен на подобна забрана в Кения. През август правителството на Кения нареди на Worldcoin да спре да регистрира нови потребители, позовавайки се на опасения, свързани с поверителността на данните.

Съобщава се, че проектът ще се върне в Кения в началото на 2024 г. след успешни преговори с правителството на страната. Worldcoin също има проблеми с общественото възприятие, като някои потребители нарекоха орбитите "антиутопични" и "страховити".

Но въпреки че проектът има благородни цели, като Алтман заяви, че Worldcoin има за цел да въведе универсален базов доход, потребителите и правителствата по света все още изглеждат колебливи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии