Илон Мъск: Следващият мозъчен имплант се очаква съвсем скоро

Илон Мъск: Следващият мозъчен имплант се очаква съвсем скоро

Новината идва на фона на някои проблеми след поставянето на първия пациент

 

Илон Мъск заяви, че неговият стартъп за мозъчни технологии Neuralink се надява да имплантира системата си на втори пациент "през следващата седмица или около този период". Ръководителите също така заявиха, че компанията прави промени, за да се справи с хардуерните проблеми, с които се е сблъскала при първия си участник, съобщава CNBC. 

Neuralink създава мозъчно-компютърен интерфейс или BCI, който има за цел да помогне на пациентите, като използва революционна технология за контрол на парализата. Първата система на компанията, наречена "Телепатия", включва 64 "нишки", които се вкарват директно в мозъка. Нишките са по-тънки от човешки косъм и записват невронни сигнали чрез 1024 електрода, според уебсайта на Neuralink.

Снимка: Reuters

BCI се изучават в академичните среди от десетилетия, а няколко други компании, включително Synchron, Paradromics и Precision Neuroscience, разработват свои собствени системи. Нито една компания, занимаваща се с BCI, не е получила одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата за комерсиализация на своите устройства. 

Мъск и ръководителите на Neuralink заявиха, че само около 15% от каналите в импланта на Арбо са функционални. Въпреки това той използва BCI, за да гледа видеоклипове, да чете и да играе шах и други видеоигри - понякога до 70 часа седмично.

Снимка: iStock

За предстоящите импланти компанията заяви, че работи за смекчаване на отдръпването и за по-точното му измерване. Президентът на Neuralink DJ Seo заяви, че един от начините, по които се планира да се постигне това, е чрез извайване на повърхността на черепа, за да се сведе до минимум разстоянието под импланта. 

Neuralink също така планира да вкара някои нишки по-дълбоко в мозъчната тъкан и да проследява колко движение се получава. Д-р Матю Макдугъл, ръководител на отдела по неврохирургия в Neuralink, заяви, че ще вкарва нишки "на различна дълбочина", след като вече знае, че е възможно прибиране.

"Агенцията за контрол на храните и лекарствата ще продължи да следи за безопасността на включените в проучването за имплантираното устройство на Neuralink чрез необходимите редовни доклади", заяви говорител на Агенцията за контрол на храните и лекарствата в изявление за CNBC.

Бизнес Видео Подкаст