1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Играта, която донесе милиони… 20 години по-късно

Играта, която донесе милиони… 20 години по-късно

Всичко започна с: „Искам да напиша игра, която бих искал да играя“, казва едният от създателите й

 

Компютърните игри са бизнес област, която се развива главоломно през последните години, а тази история дава един доста различен поглед. За неочаквания успех и труда, който се крие зад него. 

Dwarf Fortress. Тази игра е достигнала версия 0.50.04, защото твърди, че наподобява… именно 50,04% от истинския живот! За своите 20 години си е спечелила огромен брой запалени фенове и си е извоювала култов статус. Смята се, че именно тя е вдъхновила създателите на Minecraft, който просто е нейно по-разбираемо продължение.

Създават я двама братя мечтатели, които две десетилетия полагат упорит труд, за да я запазят безплатна, докато един ден… се превръщат в милионери. Но как?

На игра като на игра

„Ако веднъж се пристрастиш, се оказваш в един огромен, обгръщащ, жив свят“, твърди New York Times. „Трябва да си играл Dwarf Fortress, за да разбереш напълно лудостта на създателите. И на най-върлите ѝ фенове“, пише Wired.

Каква ли е тази игра? 

Ами, със сигурност доста шантава и не бихте се запалили веднага по нея, ако я видите в натуралния ѝ вид. „Крепостта на джуджетата“, гласи заглавието на български. 

 

Тарн Адамс и брат му Зак от малки се увличат по програмирането и знаят, че един ден ще го превърнат в своя професия. „Бях от онези деца, които веднага, щом се приберат от училище, сядат на компютъра“, спомня си Тарн. Двамата създават първата си игра в 5-и клас. Казват, че винаги са го правили, за да играят сами. Да имат игри, които са достатъчно сложни и интересни, за да ги увлекат.

 

 

Първоначално Тарн започва „Крепостта на джуджетата“ през октомври 2002 г. като малък страничен проект, който ще е готов след 2 месеца. Скоро обаче се оказва, че играта ще се превърне в нещо много, много по-мащабно.

 

 Да си играеш с късмета

От самото начало братя Адамс вземат решение, че Dwarf Fortress ще е безплатна, а проектът ще се издържа единствено от даренията на феновете. Цели 20 години мечтата им се изпълнява, макар че в някои моменти едва свързват двата края.

През първите 5 месеца даренията са само $300, едва стигат, за да се покрие хостингът. После малко по малко парите започват да растат, задържат се на приемливи нива, които им позволяват да оцелеят с тях, но далеч не стигат изумителни висоти.

 

През 2011-а Тарн отказва изкусителната показа за работа от голяма компания за компютърни игри, по-късно двамата получават предложение да продадат Dwarf Fortress срещу $300 000. Смело отказват и днес със сигурност не съжаляват. Защото, внезапно и неочаквано, съвсем отскоро двамата са милионери!

 

Идеята за неочакваното развитие идва от феновете. Братята така и не са успели да натрупат пари дори за медицински застраховки, а почитателите на играта настояват, че е важно да се погрижат за здравето си, защото годините летят.

Тарн и Зак се съгласяват в проекта да се включи дизайнер, който да придаде малко по-издържат вид на примитивната графика и проектът да бъде пуснат за продажба на платформата Steam. Като в същото време по-„неукрасеният“ вариант на играта си остава и в безплатна форма на основния сайт.

Който играе, ще спечели

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии