1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

ЕС глоби Facebook с 1,3 млрд. долара

Технологии

Сумата на глобата е рекордна

В понеделник Meta беше глобена с рекордните 1,2 млрд. евро (1,3 млрд. долара) и беше наредено да спре прехвърлянето на данни, събрани от потребители на Facebook в Европа, към САЩ, заради нарушаване на правилата на Европейския съюз за защита на данните.

Регулаторите заявиха, че компанията не е изпълнила решение от 2020 г. на съда на ЕС, че данните, изпратени през Атлантика, не са били достатъчно защитени от американски шпионски агенции.

Решението, обявено в понеделник, се отнася само за Facebook, а не за Instagram и WhatsApp, които Meta също притежава. Meta каза, че ще обжалва решението и че няма да има незабавно прекъсване на услугата на Facebook в Европейския съюз.

Остават няколко стъпки, преди компанията да трябва да ограничи данните на потребителите на Facebook в Европа - информация, която може да включва снимки, връзки с приятели, съобщения и данни, събрани за насочване на реклами. Решението идва с гратисен период от поне пет месеца, за да може Meta да се съобрази. А обжалването на компанията ще създаде потенциално дълъг съдебен процес.

В резултат на правилата за защита на данните, законите за национална сигурност и други разпоредби компаниите все повече са принуждавани да съхраняват данни в страната, където се събират, вместо да им позволяват да се движат свободно в центрове за данни по света.

Решението, което е рекордна глоба, беше очаквано. Миналия месец Сюзън Ли, главен финансов директор на Meta, каза на инвеститорите, че около 10% от приходите от реклами в световен мащаб идват от реклами, доставени на потребители на Facebook в държави от ЕС. През 2022 г. Meta имаше приходи от близо 117 млрд. долара.

Meta и други компании разчитат на ново споразумение за данни между САЩ и Европейския съюз, което да замени невалидното от европейските съдилища през 2020 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5