1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

ЕС глоби Facebook с 1,3 млрд. долара

Технологии

Сумата на глобата е рекордна

В понеделник Meta беше глобена с рекордните 1,2 млрд. евро (1,3 млрд. долара) и беше наредено да спре прехвърлянето на данни, събрани от потребители на Facebook в Европа, към САЩ, заради нарушаване на правилата на Европейския съюз за защита на данните.

Регулаторите заявиха, че компанията не е изпълнила решение от 2020 г. на съда на ЕС, че данните, изпратени през Атлантика, не са били достатъчно защитени от американски шпионски агенции.

Решението, обявено в понеделник, се отнася само за Facebook, а не за Instagram и WhatsApp, които Meta също притежава. Meta каза, че ще обжалва решението и че няма да има незабавно прекъсване на услугата на Facebook в Европейския съюз.

Остават няколко стъпки, преди компанията да трябва да ограничи данните на потребителите на Facebook в Европа - информация, която може да включва снимки, връзки с приятели, съобщения и данни, събрани за насочване на реклами. Решението идва с гратисен период от поне пет месеца, за да може Meta да се съобрази. А обжалването на компанията ще създаде потенциално дълъг съдебен процес.

В резултат на правилата за защита на данните, законите за национална сигурност и други разпоредби компаниите все повече са принуждавани да съхраняват данни в страната, където се събират, вместо да им позволяват да се движат свободно в центрове за данни по света.

Решението, което е рекордна глоба, беше очаквано. Миналия месец Сюзън Ли, главен финансов директор на Meta, каза на инвеститорите, че около 10% от приходите от реклами в световен мащаб идват от реклами, доставени на потребители на Facebook в държави от ЕС. През 2022 г. Meta имаше приходи от близо 117 млрд. долара.

Meta и други компании разчитат на ново споразумение за данни между САЩ и Европейския съюз, което да замени невалидното от европейските съдилища през 2020 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии