1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Ердоган иска Мъск да построи завод на Tesla в Турция

Технологии

Турският президент е в САЩ, за да присъства на сесията на Общото събрание на ООН

Турският президент Реджеп Ердоган поиска от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск да построи фабрика на компанията за електрически автомобили в Турция, съобщи дирекцията по комуникациите на Турция.

Цитират се и думите на Мъск, че много турски доставчици вече работят с Tesla и че Турция е сред най-важните кандидати за следващото предприятие на американската компания, пише БНР.

Ердоган и Мъск разговаряха по време на среща в "Турската къща", небостъргач близо до сградата на ООН в Ню Йорк, съобщи Анадолската агенция.

Турският президент е в САЩ, за да присъства на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Ердоган също така р каза по време на срещата, че Турция е отворена за сътрудничество в областта на изкуствения интелект и Starlink, компанията за сателитен интернет на SpaceX на Мъск, съобщи още дирекцията по комуникациите.

Дирекцията цитира Мъск, че SpaceX желае да работи с турските власти, за да получи необходимия лиценз за предлагане на сателитни услуги Starlink в Турция.

Освен това се посочва, че Ердоган е поканил Мъск да присъства на турския аерокосмически и технологичен фестивал Teknofest в Измир в края на септември и се цитира, че Мъск е казал, че с удоволствие би присъствал.

Мъск също така ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Калифорния в понеделник. Мъск публикува в социалната медийна платформа X, че разговорите им ще се фокусират върху технологията за изкуствен интелект.

През август Tesla изрази интерес и към изграждането на фабрика в Индия, която да произвежда евтин електрически автомобил, напомня Ройтерс. В момента Tesla има шест фабрики и строи седма в Мексико в северния щат Нуево Леон, като част от усилията на автомобилния производител да разшири глобалното си присъствие. През май Мъск каза, че Tesla вероятно ще избере място за нова фабрика до края на тази година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии