1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Apple актуализира iPhone 12 във Франция, след твърденията, че излъчва твърде много радиация

Технологии

Регулаторите спряха продажбите на телефона след притеснителни резултати от тестове

Apple се съгласи да инсталира актуализации за iPhone 12 във Франция, след като френските регулатори наредиха на компанията да спре продажбата на модела, защото излъчва нива на електромагнитно излъчване, които надвишават стандартите на Европейския съюз, съобщава e Associated Press.

Френската национална агенция по честотите ANFR съобщи вчера пред Reuters, че спира продажбите на iPhone 12 във Франция, след като тестове са показали електромагнитна радиация над допустимите нива

 

Компанията Apple, която току-що представи най-новото си поколение iPhone, настоява, че моделът 12 е безопасен и телефоните са сертифицирани в страни по света от представянето му през 2020 г. От там казват, че проблемът, повдигнат от френската правителствена агенция, която управлява честотите за безжична комуникация е „свързано с конкретен протокол за тестване“.

Френската агенция каза, че iPhone 12 наскоро не е преминал един от двата вида тестове за електромагнитни вълни, способни да бъдат абсорбирани от тялото. Във вторник правителството на Франция разпореди спиране на продажбите на iPhone 12 и каза на Apple да издаде софтуерна актуализация, за да се справи с проблема или да се сблъска с изтегляне.

Apple каза в изявление в петък, че „ще издаде софтуерна актуализация за потребителите във Франция, за да се приспособи към протокола, използван от френските регулатори“. 

Френската забрана можеше да се разшири до всички 27 страни от ЕС след три месеца, ако Apple беше отказала да издава актуализации и ако никое друго правителство не възрази, каза говорителят на Европейската комисия Соня Господинова в четвъртък.

Френският министър по цифровите въпроси каза, че нивата на радиация на iPhone 12 все още са много по-ниски от това, което научните изследвания смятат за потенциално вредно за потребителите.

Мобилните телефони са етикетирани като възможни канцерогени от отдела за изследване на рака на Световната здравна организация, поставяйки ги в същата категория като кафето, дизеловите изпарения и пестицида DDT. Радиацията, произведена от мобилни телефони, не може директно да увреди ДНК и е различна от по-силните видове радиация като рентгенови лъчи или ултравиолетова светлина.

Експертите препоръчват на хората, загрижени за излагането на радиация на мобилния си телефон, да използват слушалки или да преминат към изпращане на текстови съобщения.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии