1 USD
1.85739 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,825.3

Китай се ядоса на ЕК за разследването при електромобилите, готви контрамерки

Разследването може да доведе до наказателни тарифи

Разследване на Европейската комисия около китайските електромобили, за които има съмнения, че се възползват от  държавни субсидии, ще има негативно влияние върху икономическите и търговски връзки. Това предупреди днес китайското министерство на търговията, предаде Reuters. 

Разследването бе обявено вчера по време на речта на Урсула фон дер Лайен и трябва да определи дали са необходими наказателни мита, които да защитят европейските производители от евтиния китайски внос. 

Разследването, което може да доведе до наказателни тарифи, предизвика предупреждения на анализаторите за ответни действия от страна на Пекин, както и отблъскване от ръководители на китайската индустрия, които твърдят, че конкурентното предимство на сектора не се дължи на субсидии.

Разследването „е гол протекционистки акт, който сериозно ще наруши и изкриви глобалната автомобилна индустрия и веригата за доставки, включително ЕС, и ще има отрицателно въздействие върху икономическите и търговски отношения между Китай и ЕС“, се казва в изявление на китайското министерство на търговията.

„Китай ще обърне голямо внимание на протекционистичните тенденции на ЕС и последващите действия и твърдо ще защитава законните права и интереси на китайските компании“, се добавя в него.

Анализаторите на Eurasian Group предупредиха, че ако Брюксел в крайна сметка наложи мита срещу субсидираните китайски електромобили, Пекин вероятно ще наложи контрамерки, за да навреди на европейските индустрии.

Други анализатори казаха, че проучването може да забави разширяването на капацитета от китайските доставчици на батерии, въпреки че този ход не би трябвало да представлява голям риск за китайските производители на електромобили, тъй като те биха могли да се насочат към други развиващи се пазари като Югоизточна Азия.

Все пак това може да навреди на възприятията на китайските производители на електромобили, тъй като те разширяват дейността си в чужбина, казаха анализатори на Bernstein.

Производителите ускоряват усилията си за износ, тъй като забавянето на потребителското търсене в Китай изостря производствения свръхкапацитет.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии